14 Israeli’s gewond: Abbas noemt aanslagen “gerechtvaardigd”

politiefoto aanslag JeruzalemBij een ‘auto-aanslag’ door een Palestijn zijn maandag minstens 14 mensen gewond in Jeruzalem. Zij stonden op de bus te wachten vlakbij de uitvalsweg naar Tel Aviv, in de buurt van het busstation, toen de dader op hen inreed. Onder de gewonden was een 15 maanden oude baby, die waarschijnlijk een voetje moet missen. Sommige slachtoffers lagen beklemd onder de auto, tot die door omstanders werd opgetild, berichtte Israel Radio.
De dader, de 21-jarige Abdel Muhsan Hasuna, had ook een bijl in zijn auto liggen. Bij eerdere aanslagen van dit type stapte de dader uit nadat hij op mensen inreed, en viel hij omstanders aan met een mes. Volgens de politie was Hasuna dat mogelijk van plan met zijn bijl, maar hij werd doodgeschoten voor hij dit plan kon uitvoeren.
Dinsdag werd de aanslag geclaimd door Hamas in de Gazastrook; de dader zou een actief lid zijn geweest van die organisatie. Volgens de Times of Israel woonde hij in Hebron, maar had hij nog een Israelische ID uit de tijd dat hij in Oost-Jeruzalem woonde.

Intussen zei PA-president Mahmoud Abbas diezelfde dag in een speech in Ramallah dat de terreur “een gerechtvaardigde volksopstand” is van jonge Palestijnen die “tot wanhoop gedreven zijn door het uitblijven van een twee-statenoplossing, de [Israelische] invasie van de Al-Aqsa Moskee, en de voortdurende nederzettingenbouw en instelling van checkpoints.”
Abbas zei dat hij ‘niet tegen bezoeken aan de Tempelberg is die in overleg met de Waqf geregeld zijn.’ Voor de Tempelberg gelden volgens de overeenkomst met de Waqf vaste bezoekuren voor niet-moslims.  Als voorwaarde voor het hervatten van onderhandelingen eiste hij een complete bouwstop in de gebieden en vrijlating van Palestijnse gevangenen, meldt de Jerusalem Post.
Abbas hield zijn speech in het kader van de Internationale Dag tegen Corruptie. Hij verklaarde zich ‘tevreden’ met de 400 klachten over corruptie die de PA had ontvangen, “omdat dit laat zien dat het volk erop gebrand is corruptie te bestrijden.”

Foto: politie Jeruzalem