Aanslag bij grensovergang Gaza-Egypte

Bij een zelfmoordaanslag bij de grensovergang tussen Gaza en Egypte is een lid van terreurbeweging Hamas omgekomen. De aanslag bij Rafah komt twee dagen nadat Egypte voor het eerst in drie maanden de grenstoegang had geopend.

Veiligheidstroepen van Hamas zouden vanochtend twee mannen aan de Palestijnse zijde van de grens gearresteerd hebben. Hierop blies één van de twee gedetineerden zich op. Bij de explosie kwam één lid van Hamas om en er raakten meerdere gewond. Hamas, die de scepter in de Gazastrook zwaait, heeft de naam van haar omgekomen bewaker bekend gemaakt. Het zou gaan om de 28 jarige Nidal al Jafaari. Hij was lid van de gewapende vleugel van Hamas, de Izz ad Din Kassam brigades.

Volgens het door Hamas in Gaza gerunde ministerie van Binnenlandse Zaken, probeerden de twee gearresteerde mannen Egypte te infiltreren. Hamas werd in het verleden verdacht van het steunen van terreurgroepen in de Egyptische Sinaï, die gelieerd zijn aan Islamitische Staat. Recent heeft Hamas, in ruil voor brandstof voor de elektriciteitscentrale, de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Egypte opgevoerd. De terreurbeweging zegt smokkel en infiltraties vanuit Gaza richting de Sinaï tegen te willen houden. 

Volgens Hamas was de zelfmoordterrorist lid van de Salafistische factie in de Gazastrook. Deze groep zou banden met IS hebben. De aanslagpleger Mustafa Qualleb zou volgens de machthebbers in Gaza een ideologie gevolgd hebben waardoor hij “van het rechte pad afgedwaald” is. Bovendien zou zijn daad “alleen maar Israel gediend hebben” aldus een woordvoerder van de Kassam brigades.

De aanslag laat zien dat Hamas toegewijd is aan het beveiligen van de grens met Egypte, aldus de terreurbeweging. Het is voor het eerst dat er sprake is van een zelfmoordaanslag tegen Hamas. 

De aanslag komt twee dagen nadat Egypte de grensovergang voor het eerst in drie maanden voor de inwoners van Gaza had geopend. De Egyptische autoriteiten waren voornemens om 2.500 Palestijnen de grens over te laten om de pelgrimstocht naar Mekka te maken. Dinsdag alleen al maakten 1.000 pelgrims gebruik van deze mogelijkheid. Na de aanslag zijn er naar verluidt honderden militanten van Hamas bij Rafah gestationeerd om de orde te bewaren.

 

Bron foto bovenaan: Gigi Ibrahim / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.