Afgeketst? Egyptisch voorstel: ‘Verleng Gazastrook in Sinai’

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 8 sep 2014 EGYPTE GAZA HAMAS PA WESTBANK

Egypt-ArmyVerwarrende berichten uit Israel, Egypte en Westoever: heeft president Al-Sisi nu wel of niet een revolutionair plan voor een Palestijnse staat voorgelegd aan de Palestijnse president Abbas? De Israelische Legerradio, en in het kielzog daarvan andere Israelische media, zeggen van wel. Volgens deze bronnen zou Sisi de Palestijnen een plan hebben voorgelegd dat hen ruimte aanbood om de Gazastrook uit te breiden in de Sinai-woestijn. Bovendien zou Israel de Palestijnse Autoriteit meer autonomie moeten geven op de Westbank en zou Abbas de Palestijnse eis op ‘terugkeer’ moeten opgeven. Het voorstel zou al het groene licht hebben gekregen van Washington en zijn voorgelegd aan de Israelische premier Netanyahu, maar Abbas zou het hebben afgewezen.

Enige uren later echter ontkenden Egyptische en Palestijnse staatsmedia echter dat Sisi de Palestijnen Egyptisch land zou hebben aangeboden.

“Dat kan niemand zich permitteren”, meldde het staatspersagentschap Mena. Een verklaring van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de berichten “verzinsels en leugens”. Ook Abbas ontkende het bestaan van zo’n voorstel: “De Egyptische president heeft niet zo’n voorstel gedaan, dat door Palestijnen en Egyptenaren zou worden afgewezen,” zei Abbas’ woordvoerder Nabil Abu Rudeinah. “Wij zullen geen enkel aanbod accepteren dat niet voldoet aan het streven van het Palestijnse volk, dat vrijheid, onafhankelijkheid en een onhanfhankelijke staat binnen de grenzen van 1967 eist, met Jeruzalem als hoofdstad”, zei Rudeinah.En: “De Egyptische en Palestijnse leiders trekken hierin één lijn.”

Niettemin is het plan de moeite van het vermelden waard, want het zou veel mogelijkheden bieden om het conflict uit de huidige impasse te halen.

Volgens het plan zou Egypte een gebied van 1600 vierkante kilometer in de Sinai beschikbaar stellen voor de oprichting van een Palestijnse staat onder de volledige controle van de PA. De oppervlakte van dat gebied is vijf maal groter dan de huidige Gazastrook. Palestijnse vluchtelingen zouden volgens het plan dan terug kunnen keren naar dit gedemilitariseerde land. Israel zou de PA in de steden op de Westoever autonomie geven: de PA zou hier de volledige controle over hebben.

Het plan werd een aantal jaar geleden al voorgesteld door een groep Israelische wetenschappers onder leiding van het voormalig hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Giora Eiland. Destijds werd het idee door Egypte verworpen. Als het plan van de Egyptische president zelf zou komen, zou het een kans maken. Egypte worstelt sinds het afzetten van Morsi, die de Moslimbroeders goed gezind was, met de wetteloosheid die heerst in de Sinai. Egyptische smokkelaars en Moslimbroeders onderhielden een levendige uitwisseling van personen en goederen met Hamas, de Gazaanse tak van de broederschap. Er zijn al verschillende aanslagen gepleegd op Egyptische soldaten en politietroepen.