BDS schaadt vooral Palestijnse economie

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 4 mrt 2015 ANTISEMITISME BDS PA VS WESTBANK

scarlett-johansson-sodastreamActies om Israelische bedrijven en producten via “boycot, desinvestering en sancties” (BDS) te schaden, blijkt vooralsnog het tegenovergestelde te bereiken. Zij schaden de toch al fragiele Palestijnse economie, meldde de hoofanalist van het toonaangevende Moody’s deze week. Bovendien gaan de acties van de BDS-beweging samen met een verontrustende stijging van gewelddadig antisemitisme in Europa.

Wat betreft de Israelische economie zei Kristin Lindow, hoofdanalist van Moody’s voor Israel, tegen het Amerikaanse zakenblad Forbes dat ‘het effect van BDS meer psychologisch is’ en dat het geen merkbare invloed heeft op de Israelische handel en economie. De sancties die de BDS-beweging voorstaat schaden dus eerder de Palestijnse dan de Israelische economie, waarschuwt Lindow.

SodaStream

Het beste voorbeeld hiervan is het geval SodaStream. De Israelische frisdrankfabrikant verplaatste na BDS-acties zijn fabriek van de Westoever naar het zuiden van Israel. Honderden Palestijnen verloren hierop hun baan in de fabriek. SodaStream betaalde het Israelische minimumloon, dat drie tot vijf maal hoger loon ligt dan gebruikelijk is in Palestijnse bedrijven op de Westoever.

SodaStream-directeur Daniel Birnbaum zou liever zijn gebleven om hiermee de wereld te laten zien dat “Arabieren en Joden kunnen samenwerken”, zei hij tegen de Britse krant The Independent, maar hij verplaatste zijn fabriek omdat hij een aanzienlijke dip in de verkoop zag na de BDS-acties.

BNP

De Bank van Israel zegt ook dat de cijfers een duidelijk beeld geven van de schade die BDS aanricht aan de Palestijnse economie. Zo was het BNP van Israel in 2012 ruim 261 miljard euro en het Palestijnse ruim 10 miljard euro. De export van Israelische goederen naar de PA is 5% van de totale Israelische export, terwijl de export van Palestijnse bedrijven naar Israel 81% van de totale PA-export bedraagt. Ook de Bank van Israel is daarom van mening dat de BDS-beweging de Palestijnse belangen juist schaadt met hun acties. De cijfers laten zien dat Palestijnen beter gediend zijn met goede handelsbetrekkingen met Israel dan BDS wil doen geloven.