CIDI: Amsterdam, hernoem nu de Mijksenaarzaal

Amsterdam,_de_StoperaCIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel, is verbijsterd en verontwaardigd uit het Parool te vernemen dat Amsterdamse gemeentebestuur in de jaren ‘80 een zaal heeft genoemd naar de Amsterdamse topambtenaar Mijksenaar. 

Nu blijkt dat Mijksenaar in de jaren 1942-1943 de bezetter enthousiast hielp bij de deportaties van Joden en dat hij zich beijverde om dit proces snel en efficiënt te laten verlopen. Nu wij dit weten, mag zijn naam niet langer worden vereeuwigd en geëerd met een zaal in het gemeentehuis.

De rol van Mijksenaar werd belicht in de onlangs gepubliceerde dissertatie van Stephan Steinmetz over het ‘vergeten getto’ Asterdorp. Mijksenaar had een paar Joodse bekenden geholpen met onderduiken, maar als ambtenaar spande hij zich overijverig in om de concentratie en deportatie van Joden sneller te laten lopen – en elke extra dag van deportaties heeft duizenden levens gekost. 
Een paar maanden na de oorlog al werd zijn toen kersverse benoeming tot directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst ingetrokken wegens vermoedens over zijn opstelling tijdens de oorlog, maar hij werd al snel ‘schoon’ verklaard, schrijft het Parool in de (papieren) zaterdageditie van vandaag. 

CIDI roept de burgermeester en het college op zo spoedig mogelijk de naam van de Mijksenaarzaal te verwijderen en Amsterdam te verlossen van deze beschamende vlek op het toch al niet zo schone blazoen. Juist nu het moeilijker wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog over te brengen, moet deze misstand worden rechtgezet.  

Lees hier het hele verhaal van het Parool (registratie – gratis – nodig)

Foto: Stopera by MichielverbeekNL (Own work) CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons