CIDI: bied geen podium voor krenkend symposium op Dodenherdenking

moslimMeiCIDI heeft vandaag zaalverhuurders in Hilversum en daarbuiten opgeroepen om geen podium te geven aan het symposium ‘Palestina de schaduw Holocaust’, georganiseerd door Platform Bewust Moslim op 4 mei, Nationale Herdenkingsdag. Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarmee ook slachtoffers van de Holocaust. Dat de organisatoren uitgerekend op deze dag een symposium willen houden met deze titel is verwerpelijk en krenkend voor een ieder die leed heeft ondervonden van WOII.

Anders dan werd gesuggereerd, is deze datum is niet toevallig gekozen. De ‘Naqba’ (vert. catastrofe; de term die door de Arabische wereld wordt gebruikt voor de dag van de voor hen ‘negatieve afloop van de Israelisch-Arabische oorlog in 1948’) valt op 15 mei en niet op 4 mei.

De Holocaust mag niet gebagatelliseerd worden. Dat doen de organisatoren wel, door hem voor eigen propaganda te koppelen aan het Israelisch-Palestijns conflict, een bijeenkomst te organiseren op 4 mei én de term ‘schaduw Holocaust’ te gebruiken. Het beleid van Israel wordt hierdoor gelijk gesteld aan dat van de Nazi’s. Dit is feitelijk onjuist en verwerpelijk.

Na overleg tussen de gemeente Hilversum en CIDI zag een plaatselijke moskee af van het beschikbaar stellen van de locatie. Nu blijkt de organisator echter op zoek naar een alternatieve locatie voor de bijeenkomst, die geheim zou worden gehouden tot aanstaande zaterdag.

Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van het Nazi-regime, dat systematisch en meedogenloos fabrieksmatig Nederlandse Joden, Roma en Sinti en politieke tegenstanders vermoordde. CIDI heeft geen problemen met symposia over en herdenken van Palestijnse (en Israelische) slachtoffers. Dit soort bijeenkomsten kunnen op 364 dagen per jaar worden gehouden, maar horen niet thuis op de dag van de Nationale Dodenherdenking.

Dit alles laat opnieuw zien hoe urgent de vraag is: wie herdenken we op 4 mei?
Het antwoord op die vraag is: de slachtoffers en niet de daders.

Daarom hebben organisaties van betrokkenen een verklaring opgesteld voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat op dit moment werkt aan een nieuwe beleidslijn voor de nationale herdenking. Zij roepen het Comité op om duidelijk te maken wie wij herdenken op 4mei, en om in de beleidslijn op te nemen dat op Dodenherdenking geen daders worden herdacht.

Deze oproep is niet alleen van belang voor organisaties, maar ook voor u persoonlijk.
Ook u kunt deze verklaring ondertekenen. Laat zien dat Nederland geen daders wil herdenken op 4 mei!
Lees hier de verklaring, onderteken meteen, en stuur hem door.