CIDI-bijeenkomst 20-Tel Aviv

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 29 jun 2015 AMSTERDAM BDS CIDI

Het onderwerp wel/niet stedenband tussen Amsterdam, Tel Aviv en Ramalla zorgde in de Amsterdamse gemeenteraad al tot emotionele scenes. Intussen heeft de burgemeester dit voorstel ingetrokken, maar woensdag 1 juli wordt er gestemd over een samenwerking tussen de steden.

CIDI nodigde twee Tel Avivse politici uit om voorlichting te geven over Tel Aviv en wat een band met de stad kan betekenen voor Amsterdam. Zondag 28 juni organiseerde CIDI samen met LJG Amsterdam een bijeenkomst hierover. Hoewel de uitnodigingen pas een paar dagen tevoren verzonden konden worden, waren er genoeg belangstellenden om er een heftige middag van te maken. Meretz-gemeenteraadslid Mickey Gitzin en adviseur van de burgemeester Eytan Schwartz – net als de burgemeester van Tel Aviv lid van de Arbeidpartij, schoven aan met voormalig CIDI-directeur Ronny Naftaniel als moderator.

Voor en achter de tafel zijn de meningen verdeeld, “en dat is ook prima”, zegt Mickey Gitzin. In de zaal zijn naast een mevrouw die boos wegloopt omdat Mickey het woord ‘bezetting’ gebruikt, drie anti-Israelactivisten. Frank van der Linde heeft zich getooid met een BDS-sticker. Over één ding zijn de twee Tel Avivi’s het eens: zij zitten hier niet om te zeggen dat Amsterdam een samenwerking moet aangaan met Tel Aviv ‘omdat dat zo anders is dan het slechte Israel’. “Ik heb best kritiek op de regering, maar verwacht niet dat ik mijn land afval”, zegt Schwartz. “Als de uitslag wordt dat men een samenwerking wil met Tel Aviv omdat het zo anders is dan Israel, heb ik gefaald”, zegt Gitzin. “Tel Aviv is Israel, en als je nu ook al Tel Aviv gaat afwijzen, zeg je in feite: houd maar op met pogingen om te onderhandelen. Wij keren ons af van het Israelische volk.”

Dit interessante mengsel zorgde voor soms boze, soms vermoeide, maar bijna zonder uitzondering tevreden bezoekers.
Foto’s vertellen meer dan woorden: bekijk de reportage van fotograaf Dirk Spits. Klik op de pijltjes rechts op de foto om naar de volgende te gaan.