CIDI roept Asscher op om Corbyn aan te spreken op antisemitisme

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 26 jun 2018 CORBYN PVDA

Op 5 juli komt de omstreden Britse Labour-leider Jeremy Corbyn op uitnodiging van de PvdA naar Nederland om te spreken over vennootschapsbelasting. De partijleider was betrokken bij tientallen antisemitische schandalen. Daarom heeft CIDI-directeur Hanna Luden een open brief aan PvdA-leider Lodewijk Asscher gestuurd, met het verzoek zijn Britse collega aan te spreken op het antisemitisme binnen zijn partij.

Tweede Kamer der Staten-Generaal
PvdA-fractie
T.a.v. dhr. dr. L.F. Asscher
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Den Haag, 26 juni 2018

Betreft: PvdA-evenement met Jeremy Corbyn

Geachte heer Asscher,

Op 5 juli a.s. ontvangt u in Den Haag Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour Party. Dat de PvdA hem (getuige de video op Facebook) als held binnenhaalt, baart ons zorgen. In eigen land en partij ligt Corbyn namelijk zwaar onder vuur vanwege antisemitisme en steun voor terrorisme. Ondanks het economische karakter van de bijeenkomst op 5 juli, vragen wij u met klem om deze problemen met Corbyn te bespreken en om opheldering te vragen.

De partijleider was betrokken bij talloze antisemitische schandalen. Zo was hij onder andere lid van meerdere Facebookgroepen waar ernstige Jodenhaat werd verspreid, maakten Corbyn-aanhangers gebruik van antisemitische retoriek op spandoeken, verdedigde hij een muurschildering met antisemitische stereotypen, was hij aanwezig op bijeenkomsten van Holocaustontkenners en noemde hij bewust Joden of antisemitisme niet in zijn statement voor Holocaust Memorial Day.

Dit is slechts een greep uit de vele incidenten en komt bovenop de steun voor terroristische organisaties. Corbyn noemde Hamas en Hezbollah zijn “vrienden”, steunde de IRA en was zelfs aanwezig bij een kranslegging voor het brein achter het bloedbad in München in 1972.

Steevast worden ‘incidenten’ door Labour veroordeeld, maar er worden geen concrete maatregelen genomen. Sterker nog: toen een interne onderzoekcommissie in 2016 haar bevindingen over antisemitisme binnen de partij presenteerde, vergeleek Corbyn de Joodse staat met ISIS. “Jeremy Corbyn is verworden tot een boegbeeld van een antisemitische politieke cultuur gebaseerd op obsessieve haat tegen Israël, samenzweringstheorieën en nepnieuws”, concludeerde Jewish Leadership Council-voorzitter Jonathan Goldstein.

Eind maart demonstreerden daarom, onder de leus ‘Genoeg is genoeg’, 1.500 mensen voor het Britse parlement tegen antisemitisme. De Israëlische zusterpartij (Ha’Avoda) verbrak daarop alle formele banden met Corbyn. “Ik voel mij verplicht te wijzen op de vijandigheid die u tegen de Joodse gemeenschap heeft uitgestraald en op de antisemitische opmerkingen en acties die je als leider van Labour hebt toegelaten”, aldus Avi Gabbay van Ha’Avoda in een brief aan Corbyn. Vanuit de PvdA blijft het vooralsnog echter stil.

Nu wordt de Britse politicus zelfs als held onthaald; zeer ongepast, gelet op het bovenstaande. Het CIDI verzoekt u daarom met klem om stelling te nemen tegen het antisemitisme binnen de Labour Party en dit op 5 juli aan te kaarten bij Jeremy Corbyn. Deze kwestie is te belangrijk om onbesproken te laten. Voor racisme mag immers, juist binnen de sociaaldemocratische beweging, nooit plaats zijn!

Wij zien uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Hanna Luden
Directeur CIDI
PvdA-lid