Dag vol geweld na moord op Arabische tiener

‘Oost-Jeruzalem klinkt als een oorlogsgebied’, zei een inwoner van Jeruzalem woensdagavond. De dag nadat de drie vermoorde Joodse tieners werden begraven, begon met de vondst van het verbrande lichaam van een 17-jarige Palestijnse tiener in een bos bij Jeruzalem. Ook hij zou zijn gekidnapt en vermoord, en mogelijk was dit een wraakoefening van Joodse extremisten.

De daders zijn nog niet bekend. Maar veel Palestijnen namen deze lezing voor waar aan en in de loop van de dag zeiden ook Israelische bronnen dat er veel aanwijzingen voor zijn. Het zou een beschamende en zinloze moord zijn en de meeste Israeli’s reageerden met afschuw.

rellenTerwijl het raketten regende in het Zuiden en de IDF bleef speuren naar de moordenaars van de drie Israelische jongens, demonstreerden geschokte Israeli’s tegen racisme, riepen extremisten om wraak en ‘dood aan de Arabieren’, en braken in Oost-Jeruzalem en de Palestijnse gebieden rellen uit die doen denken aan een nieuwe intifada.

Mohammed Abu Khdair, 17, werd woensdagmorgen vroeg, op weg naar de moskee, door waarschijnlijk drie mannen een auto ingesleurd. Na een snelle zoektocht werd zijn lichaam, gedeeltelijk verbrand, gevonden in een bos bij Jeruzalem.

De daders zijn nog niet gepakt, maar zijn ouders en Palestijnse media en woordvoerders zijn ervan overtuigd dat de moord is gepleegd door Joodse extremisten, als wraak voor de kidnap en moord op drie Joodse tieners die dinsdag zijn begraven. De moord werd meteen op grote schaal veroordeeld door internationale organisaties en Israelische politici.

Bijna onmiddellijk braken er rellen uit, eerst bij het huis van de vermoorde jongen in Shufat, in het Arabische deel van Oost-Jeruzalem. Palestijnen begonnen stenen te gooien naar politiemannen die de moord wilden onderzoeken. De politie trachtte de rellen neer te slaan met geluidsbommen, traangas en rubber kogels, maar al snel verspreidden zij zich verder in Oost-Jeruzalem en Palestijnse steden op de Westoever. Er vielen gewonden en werden arrestaties verricht. De Tempelberg werd afgesloten uit vrees voor verdere escalatie.

Premier Netanyahu noemde de moord woensdagmorgen ‘verwerpelijk’. Hij deed een beroep op de politie om zo snel mogelijk de daders te vinden van ‘deze gruwelijke moord’, en op alle inwoners van het land om de rechtstaat te respecteren en niet het recht in eigen hand te nemen.

Ook Joodse extremisten pleegden geweld. Nadat de lichamen van de vermoorde Israelische jongens waren gevonden, verschenen op veel plaatsen haatleuzen tegen Arabieren en werden Palestijnse inwoners lastig gevallen en bedreigd. De politie moest verschillende keren ingrijpen en er werden ongeveer vijftig arrestaties verricht.

demosIntussen organiseerden geschokte Israeli’s in Jeruzalem, Tel Aviv en andere plaatsen demonstraties tegen racisme en geweld onder het motto: “Wij rouwen. Wij wreken niet.”
Al was nog steeds niet bekend of de moord op de Palestijnse tiener inderdaad een wraakoefening was, de sfeer van haat was voldoende aanleiding voor deze demonstraties.
In Jeruzalem werden zij begroet door tegendemonstranten die haatleuzen riepen als “Dood aan de Arabieren.”

Rachel Frenkel, de moeder van Naftali, een van de vermoorde Joodse tieners, veroordeelde de moord. “Er is geen verschil tussen Arabisch en Joods bloed”, zei zij. “Moord is moord. Geen enkele moord valt te vergeven of te rechtvaardigen. Als die Arabische jongen is vermoord uit nationalistische motieven is dat een vreselijke, gruwelijke daad.”

Nog diep in de nacht duurden de rellen voort. In de loop van de dag waren er ruim 20 raketten vanuit Gaza op Zuid-Israel afgeschoten; een deel van Sderot zat door een treffer zonder stroom en ook een flat was geraakt. De IAF voerde acties uit in Gaza en bombardeerde 15 Hamasdoelen daar. Vanmorgen waren er al ongeveer 15 raketten en mortieren afgeschoten, waarvan twee werden onderschept door Iron Dome.

 

Kom donderdag 3 juli naar de herdenking
van Gilad, Naftali en Eyal
Aanvang 19.00 uur, Plaats JCC Amsterdam

 

Foto’s: Gisteren circuleerden tientallen foto’s van rellen en demonstraties via twitter. Wij hebben geprobeerd de makers te achterhalen en foto’s te gebruiken waarop geen copyright lijkt te rusten. Mocht dit toch zo zijn: laat het ons weten en wij verwijderen de betreffende foto.