Debat ‘VU-Israel vrij’ afgelast

bds picaHet College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft de studentenactiegroep Studenten voor Rechtvaardig Palestina (SRP) laten weten dat het debat dat zij dinsdagavond zou organiseren over de Palestijnse kwestie niet door kan gaan op de VU. Dankzij inspanningen van velen, die er o.a. bij het bestuur van de VU op aandrongen geen podium te geven aan discriminatie van Israelische studenten en docenten, heeft het bestuur van de VU uiteindelijk besloten tot de afgelasting.

Eerder maandagavond kwam de VU nog met een verklaring dat dit ‘geen VU-beleid was’ maar dat VU ‘ter wille van diversiteit’ een lokaal beschikbaar stelde. Het debat stond al langer gepland. De SRP is een studentenactiegroep waar studenten van de VU bij betrokken zijn. De groep houdt zich bezig met de Palestijnse kwestie. 

Jaap Winter, voorzitter VU: “Wij vinden dat het op de universiteit uiteraard mogelijk moet zijn om een open en eerlijk debat te voeren over lastige, gevoelige en controversiële onderwerpen, zoals de Palestijnse kwestie. Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap. Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om nu dit debat niet te laten plaatsvinden.” 

De  SRP zet zich onder andere in voor het verbreken van samenwerkingsverbanden van de Vrije Universiteit met Israël, hetgeen wordt uitgedragen met de slogan ‘VU Israël-vrij’. Jaap Winter: “Dit is niet het beleid van de Vrije Universiteit en wij nemen ook expliciet afstand van dit standpunt. Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische  boycot vinden wij daar niet mee te verenigen. We hebben een zeer diverse studentenpopulatie. Een belangrijke voorwaarde om die diversiteit optimaal tot haar recht te laten komen is dat de universiteit voor alle studenten, ongeacht hun achtergrond een veilige plek is.” 

Het College van Bestuur heeft de SRP uitgenodigd deze week in gesprek te gaan over een manier om op een ander moment een evenwichtig debat over de Palestijnse kwestie en de rol van universiteiten daarin plaats te laten vinden.

CIDI en CIJO danken iedereen voor zijn inzet. Brieven schrijven (Voorbeeldbrief VU bestuur) en je stem laten horen helpt!