Documentaire: Haags-Joods buurtje

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 14 aug 2013 AMSTERDAM

Midden in de Schilderswijk in Den Haag werd in de 19e eeuw een hofje gebouwd voor arme Joden uit Den Haag. Het hofje had vanaf het begin een gemengde bevolking. Tijdens de stedenvernieuwingskoorts in 1977 werden de 200 woningen bijna gesloopt, maar de bewoners protesteerden. In 1982 ging het sloopplan definitief van de baan en werd er gerenoveerd. Een documentaire.

In de negentiende eeuw was er een vrij grote Joodse gemeenschap in Den Haag; veel mensen woonden in ‘De Buurt’, het gebied achter de Nieuwe Kerk aan het Spui, tussen de Stille- en Amsterdamse Veerkade, de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht. Het was een arme wijk en grote gezinnen woonden er vaak in kleine krotten. Nadat twee cholera-epidemieën hier hard hadden toegeslagen, ontstond het plan betere huizen te bouwen voor arme Joden. Het werden er tweehonderd in het Van Ostadebuurtje, maar die werden lang niet allemaal door Joden bewoond.

Het buurtje staat er nu nog: CIDItv (waar u meer Joodse video’s vindt) maakte er een documentaire over. Bekijk hem hieronder en lees hier meer over de Van Ostadewoningen en ander Joods erfgoed in Den Haag.