Drie Israelische tieners gekidnapt door terroristen

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 15 jun 2014 GAZA HAMAS PA VS WESTBANK

bringbackboysIn Israel zijn duizenden soldaten en politiemannen op zoek naar Eyal Yifrah (19, uit Elad), Gilad Shaar (16, uit Talmon) en Naftali Frenkel (16, uit Nof Ayalon). De schooljongens worden sinds donderdagavond vermist en het is inmiddels zeker dat zij zijn gekidnapt door een terroristische Palestijnse organisatie – waarschijnlijk Hamas, zei premier Netanyahu zaterdagavond in een persconferentie. Israelische veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat de jongens nog leven. Vandaag werd in synagogen overal gebeden voor hun veiligheid.

De jongens verdwenen donderdag op hun weg van school naar huis. Twee van hen kwamen van de Makor Chaim jesjieva in de religieuze kibboets Kfar Etzion, naar Modi’in, halverwege Jeruzalem en Tel Aviv. De derde jongen, Eyal Yifra, kwam van de Shavev Hebron Talmoedhogeschool in Hebron. Tussen half 10 en 10 uur zijn zij voor het laatst gezien terwijl zij stonden te liften in de buurt van Kfar Etzion (klik de kaart hieronder voor een overzicht).

mapGilad belde donderdagavond zijn ouders en vertelde dat hij op weg was naar huis. Toen hij niet aankwam en niets van zich liet horen, dachten zij eerst dat hij naar zijn grootouders was gegaan en niet kon bellen omdat de batterij van zijn mobiel leeg was. Toen hij daar niet bleek te zijn, gingen zij naar hem zoek. Midden in de nacht hadden zij nog geen spoor van Gilad kunnen vinden en ging Gilads vader naar het politiebureau. 

Al om 10.25 donderdagavond belde een van de jongens een alarmnummer. “Wij zijn ontvoerd”, zei hij. Daarna werd de verbinding verbroken. Maar pas nadat Gilads vader naar de politie was gegaan, werd het sein gegeven voor de grote zoektocht.

De zoektocht naar de jongens startte vrijdagmorgen en duurt sindsdien onafgebroken voort. Waarschijnlijk kregen zij een lift van de kidnappers in een gestolen Hyundai i35 met Israelische nummerborden, die vrijdagmorgen vroeg uitgebrand is aangetroffen door de Palestijnse brandweer in de buurt van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. In de auto zouden bewijzen zijn gevonden dat de jongens ermee zijn vervoerd.

Het leger en de politie kammen Arabische buurten van Hebron huis aan huis uit, doen huiszoekingen en hebben tientallen mensen verhoord die naar zij hoopten inlichtingen konden geven. Intussen riep Hamas de winkeliers in Hebron op om de beelden van hun veiligheidscamera’s te vernietigen om te voorkomen dat die zouden worden gebruikt voor de zoektocht. Ook op veel andere plaatsen wordt gezocht. Een gebied ten westen van Hebron werd tot gesloten militair gebied verklaard. Er worden ook drones ingezet. Intussen is bijna de hele top van Hamas op de Westoever gearresteerd.

Het leger gaat ervan uit er een goed voorbereide en georganiseerde cel achter de ontvoering zit en dat de kidnappers proberen via Jordanië uit de Israelische invloedssfeer weg te komen. Als voorzorgsmaatregel is het Palestijnse inwoners van Hebron tussen de 20 en de 50 niet toegestaan via de Allenby-brug naar Jordanië over te steken en de grenzen, vooral die met Gaza, worden scherp in de gaten gehouden.

Het is echter mogelijk dat de jongens als voor er alarm werd geslagen het land uit zijn gebracht, zoals destijds gebeurde met de gekidnapte soldaat Gilad Shalit, die vijf jaar lang op de Gazastrook gevangen is gehouden tot hij werd vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van 1027 Palestijnse gevangenen.

Vooral Hamas roept regelmatig op tot het kidnappen van Israeli’s, om hen te kunnen uitwisselen tegen Palestijnse gevangenen. volgens de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet maakten in de laatste negen maanden elf maal Palestijnse gevangenen contact met terroristen op de Westoever in een poging kidnaps te organiseren.
Volgens minister Ayalon van Defensie heeft de IDF in 2013 30 kidnappogingen verhinderd en in 2014 al 14. De laatste weken zou het aantal pogingen zijn gestegen.

De laatste ontvoering was in september vorig jaar. Twee Palestijnen nodigden de solaat Tomer Hazan uit naar de Westoever, waar zij hem vermoordden. Hun plan was om de vrijlating te eisen van de broer van een van de moordenaars in ruil voor Tomer.

politiesnoepjesVrijdag werd de ontvoering feestelijk gevierd door Palestijnen in de Gazastrook en op sommige plaatsen op de Westoever. Er werden optochten gehouden en snoepjes uitgedeeld. Op twitter circuleerde onder meer een foto van een Hamas-politieman die snoepjes uitdeelde.

Welke organisatie verantwoordelijk is voor de ontvoering is op dit moment nog niet duidelijk. Volgens sommige Israelische media heeft Dawlat al-Islam, een tak van de ISIS, de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering. Persbureau Reuters kreeg een telefoontje van een man die zei lid te zijn van deze organisatie en in Hebron zouden er folders zijn uitgedeeld van Dawlat al-Islam. Of zij ook werkelijk de hand hadden in de ontvoering moet nog worden uitgezocht en is allerminst zeker volgens de Israelische autoriteiten

Premier Netanyahu heeft gezegd dat hij de regering van Abbas verantwoordelijk stelt voor de veiligheid van de jongens.  Abbas heeft alle verantwoordelijkheid van de hand gewezen. Volgens hem vond de ontvoering plaats in een gebied waar Israel volledig verantwoordelijk is voor de veiligheid (gebied C). Abbas en ook Fatah hebben wel alle medewerking toegezegd aan de zoektocht.

Osama Hamdan, een lid van het Hamas-politburo, heeft gezegd dat de Palestijnen een nationale zaak moeten maken van de ontvoering en de onderhandelingen over het vrijlaten van gevangenen niet moeten overlaten aan een kleine splinterorganisatie. Het is echter niet zeker dat Hamas verantwoordelijk is voor de ontvoering. Het dagblad Haaretz, dat goede contacten heeft met Palestijnen, wees erop dat bijna alle Hamasmensen die iets over de ontvoering hebben gezegd zich ophouden buiten de Gazastrook.

Eén van de kinderen, Naftali Frenkel, heeft de Amerikaanse nationaliteit. De Amerikaanse ambassadeur is in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van de ontvoering. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de VS ‘er met Israel en de PA aan deze crisis werkt’. Minister Kerry belde vrijdag met premier Netanyahu en met PA-president Abbas, met wie hij net een uitgebreide ronde van besprekingen achter de rug heeft. Vrijdagavond had hij een informele ontmoeting met Tzipi Livni, die in Londen was voor een conferentie.

Foto’s:
De ontvoerde jongens, ouders van de jongens via IDF
Kaart HaaretzHamasagent deelt snoepjes uit, twitter