Engelse regering verbiedt landenboycots

Londense boycottersNa Frankrijk verbiedt nu ook Engeland het boycotten van landen, althans door instellingen met overheidssubsidie. De Engelse regering heeft gisteren richtlijnen gepubliceerd die boycots van specifieke landen, waaronder Israel, verbieden aan openbare lichamen. De richtlijnen gelden voor alle instellingen met overheidssubsidie, zoals gemeenteraden, universiteiten, quango’s (quasi autonome non-gouvernementele organisaties) en sommige studentenbonden.

In de nieuwe richtlijn staat duidelijk: “Inkopen van openbare lichamen mogen nooit worden gebruikt als middel om leveranciers in andere landen te boycotten, behalve wanneer de regering formele wettige sancties, embargo’s en verplichtingen heeft ingesteld.”

Een toelichting van de richtlijn stelt dat volgens de bepalingen van de World Trade Organisation Public Procurement Agreement alle ondertekenaren de leveranciers van mede-ondertekenaars “gelijk moeten behandelen”. Omdat ook Israel dit verdrag heeft ondertekend, aldus de verklaring, “is elke discriminatie tegen Israelische leveranciers in strijd met dit Verdrag.” (Discriminatie op grond van land van herkomst is ook de reden dat in Frankrijk boycotten verboden is.)

Gemeentes en andere plaatselijke organisaties kunnen niet op eigen initiatief boycots instellen, omdat die gevolgen hebben op nationaal en internationaal niveau, stelt de verklaring. Zij kunnen “de Britse economie en internationale veiligheid” schaden.

“Wij moeten een eind maken aan die polariserende gemeentelijke boycots”, zei de Britse minister Matthew Hancock, die op dit moment Israel bezoekt. De nieuwe richtlijnen moeten schadelijke en contraproductieve gemeentelijke maatregelen inperken, die ingaan tegen het buitenlands beleid en onze nationale veiligheid ondermijnen, zei Hancock. Volgens hem “vergiftigen en polariseren” dergelijke landenboycots het debat en werken zij antisemitisme in de hand. “Discriminatie is onaanvaardbaar en moet bestreden worden”, zei Hancock verder.

De nieuwe richtlijnen gaan overigens niet alleen over het boycotten van Israel. Ook boycots van andere “onethische” leveranciers, bijvoorbeeld tabaksfabrikanten, worden verboden. Al bij voorbaat uitten tegenstanders als Labourleider Jeremy Corbyn felle kritiek op de richtlijnen, die volgens hen een aanslag zijn op de gemeentepolitiek.

Ook de Palestijnse Autoriteit tekende gisteren protest aan bij staatssecretaris Tobias Ellwood, die ook deel uitmaakt van de Britse delegatie naar de regio.

 

Foto: Anti-Israeldemonstranten in Londen, Claudia Gabriela Marques Vieira via WikiCommons CC BY-SA 2.0