Even naar de Israelische film: Seret

IN ANDER NIEUWS / Door: PAUL VAN DER BAS / 10 nov 2015 AMSTERDAM CIDI

Er komt een nieuw Israelisch filmfestival naar Amsterdam, Seret. Van 14 – 16 november worden er in Amsterdam en Amstelveen zeven films vertoond. Voor vijf daarvan wordt dit de Nederlandse première. Seret is een nieuw initiatief afkomstig uit Londen; het is de bedoeling dat het festival voortaan jaarlijks terugkeert. CIDI zette de films op een rij. Het programma vind je hier.

Hill Start (2014)
Zaterdag 14 – Opening night gala

hill_startRegisseur: Oren Stern
Duur: 92 min
Genre: Comedie – Drama
De succesvolle Israelische komiek Shlomo Bar-Aba is de ster in Hill Start, dat het verhaal vertelt van het burgerlijke gezin Geva uit Jeruzalem. Na een auto-ongeluk raakt de moeder in coma en lijkt het gezin uiteen te vallen. De familie doet er alles aan om haar uit de coma te krijgen, ondertussen moet er van alles geregeld worden, waaronder een trouwerij.

The Green Prince (2014)
Zondag 15, maandag 16
green_princeRegisseur: Nadav Schirman
Duur: 95 min
Genre: Thriller
The Green Prince gaat over het leven van een zoon van een top Hamasleider die door Israel wordt gerekruteerd en ruim 10 jaar lang spioneert. Een spannende film over de complexe relatie tussen de spion en zijn handlanger en over moeilijke keuzes die hij moet maken. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Saillant detail: onlangs is de vader van de ‘Green Prince’ door Israel gearresteerd op verdenking van ophitsing.

Zero Motivation (2014)
Zondag 15
Zero_MotivationRegisseur: Talya Lavie
Duur: 97 min
Genre: Comedy
Deze film gaat over het saaie, alledaagse leven van een legereenheid jonge Israelische vrouwen die werken in een afgelegen plaats op de afdeling Human Resources. De tijd wordt gedood door koffie drinken, computer spelletjes en het aftellen van het aantal minuten dat nog gewerkt moet worden. De film is een combinatie van de bekende televisieserie ‘The Office’ en de film ‘Private Benjamin’.

Apples from the desert (2014)
Zondag 15, maandag 16
applesRegisseur: Arik Lubetzky, Matti Harari
Duur: 96 min
Genre: Drama
Deze film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Israelische schrijfster Savyon Leibrecht, geeft op een  genuanceerde manier weer hoe de hoofdrolspeelster losbreekt uit de Haredische wereld waarin ze is opgroeid en wegloopt naar een kibboets in de woestijn.
Voorprogramma:
flightofobiaVóór Apples from the Desert wordt de korte film Flightophobia (2014) getoond.
De film gaat over een man met vliegangst, die 24 uur de tijd heeft om naar Londen te vliegen om een erfenis op te eisen.

 

 

Kindergarten Teacher
Zondag 15
the_kindergarten_teacherRegisseur: Nadav Lapid
Duur 119 min
Genre: Drama
The Kindergarten Teacher wordt omschreven als ‘de belangrijkste film die in 2014 in Israel is gemaakt’. De film vertelt het verhaal van een kleuterleidster die geobsedeerd raakt met een talentvolle leerling en er alles aan doet om zijn talenten verder te ontwikkelen. De regisseur Nadav Lapid wordt door Bernhard Karl, bekend van Munich (2005), omschreven als meest talentvolle jonge regisseur van 2014.

Yona (2014)
Zondag 15

yonaRegisseur: Nir Bergman
Duur: 100 min
Genre: Drama
Yona gaat over het dramatische leven van Yona Wallach, Israels bekendste dichter. Drugs, abortus en ziekenhuisopname vormen allemaal onderdeel van haar ongelukkige leven. Haar gevecht om de top te behalen gaat ten koste van haar gezondheid. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 in een door mannen gedomineerde samenleving.

Voor reserveringen en meer informatie: bezoek de site of mail naar secretariaat@ljg.nl.