Frankrijk: ‘Extreem veel’ en agressief antisemitisme in 2015

frankrijkDe Franse antisemitismewaakhond SPCJ telde vorig jaar 808 antisemitische incidenten. Dit aantal is “extreem hoog”, zegt de Service de Protection de la Communauté Juive (SPCJ) in een gister gepubliceerd rapport. Hoewel er in 2015 geen Israelische actie plaatsvond, was het aantal incidenten even hoog als in jaren waarin dat wel het geval was. (Militaire acties van Israel gaan gepaard met meer antisemitische incidenten.)

Ongekend agressief

De antisemitische incidenten in Frankrijk waren in 2015 ongekend agressief van aard. Zo werden er begin januari 29 mensen gegijzeld door een aan IS gelinkte terrorist in een koshere supermarkt in Porte de Vincennes. Hij executeerde 4 van de gijzelaars.
In diezelfde maand waren er in totaal 207 incidenten. In oktober en november waren er in Marseille twee aanvallen tegen Joden met messen.
2015 is het jaar waarin de meeste mensen zijn vermoord sinds SPCJ deze statistieken bijhoudt, (dat waren er 4), of vermoord hadden kunnen worden (31). In 2012 werden 4 mensen vermoord, onder wie 3 kinderen, bij een aanslag op een Joodse school in Toulouse. In datzelfde jaar werd een granaat gegooid naar een koshere supermarkt in Sarcelles.

Emigratie

Het aantal Joden dat Frankrijk verlaat en naar Israel trekt is hoog. Frankrijk is voor het tweede jaar op rij het land vanwaar de meeste Joden naar Israel emigreren. In 2015 deden 7.328 mensen dat, 10% meer dan in 2014. Klik hier om meer te lezen over emigratie vanuit Frankrijk naar Israel.

Joden onevenredig vaak doelwit

Van de ongeveer 2.000 racistische incidenten in Frankrijk was in 2015 ruim 40% gericht tegen Joden, terwijl zij slechts 1% uitmaken van de totale Franse bevolking. 50% van alle racistische incidenten met fysiek geweld waren gericht tegen Joden. De meeste antisemitische incidenten vonden plaats in Parijs, Marseille en Lyon.

Klik hier voor het volledige Engelstalige rapport.

Afbeelding: De 10 plaatsen die in 2015 het meest getroffen werden door antisemitisme. Bron SPCJ en ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

 

 

 

 

Afbeeding: SPCJ 2016