Gaza-facties beginnen hun geduld te verliezen met Israelische toezeggingen

De facties in Gaza lijken hun geduld met Israel te verliezen. Ze stellen dat Israel treuzelt met het implementeren van afspraken ten behoeve van de kustenclave. Door Hamas gesteunde jongerenmilities beginnen weer terreurballonnen op te laten en gisteren is een raket voor de kust van Israel neergekomen.

Al maanden lang wordt tussen Hamas en Israel bemiddeld door Egypte en de VN. De Gaza besturende factie verlangt een opheffing of op zijn minst een verlichting van de blokkade, een verruiming van de visserszone en het toelaten van investeringen. Hamas zet Israel onder druk met behulp van jongerenmilities die ballonnen met ontstekingen oplaten en rellen aan de grens waarbij ze gooien met explosieven en het grenshek openknippen, onder andere tijdens de wekelijkse Mars van Terugkeer-protesten.

Een paar keer leken de bemiddelingen vooruitgang te boeken, waarbij sprake was van relatieve rust in het gebied. De rust werd echter elke keer ruw verstoord, een keer door een ontdekte undercovermissie van de IDF, en meerdere keren door aanvallen door terreurbeweging Islamitische Jihad – die in opdracht van Iran de spanningen hoog probeert te houden. 

De afgelopen weken leken een aantal zaken te zijn bereikt. Sinds eind maart waren geen raketten meer op Israel afgevuurd, aan de grens was het relatief rustig en er werden weinig terreurballonnen opgelaten. Hamas-functionarissen stelden verschillende concessies te hebben bereikt, waaronder een aanzienlijke versoepeling op het doorlaten van goederen van duaal gebruik (producten en grondstoffen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet).

Volgens de facties in Gaza treuzelt Israel echter met het implementeren van de toezeggingen. Op de klachten volgde al snel het opnieuw oppakken van activiteiten door jongerenbewegingen met het oplaten van ballonnen met ontstekingen om in Israel branden te ontsteken.

Gisteren werden een aantal raketten vanuit de Gazastrook richting zee afgevuurd. De lanceringen dienden als test, maar ook als boodschap aan Israel. Een van de projectielen kwam terecht voor de kust van Israel, een waarschuwing dat de terreurbewegingen in Gaza er niet voor terugdeinzen om burgerdoelen in de Joodse staat weer met raketten te gaan bestoken.

In antwoord op de raket, heeft Israel de visserszone van Gaza beperkt. Onlangs was deze, in reactie op de relatieve rust, nog verruimd. 

Volgens het Israelische leger is de raket die voor de kust neerkwam het werk van Islamitische Jihad. De door Iran gesteunde terreurbeweging probeert zand in de motor van de bemiddelingen te gooien, aldus de IDF. Vorige week werd al gesproken van een mogelijk aanstaande aanval door de op één na machtigste factie in de Gazastrook.

De beschuldiging aan het adres van Islamitische Jihad is ditmaal zeer specifiek. Het Israelische leger wijst Islamitische Jihad-commandant Bahaa Abu-Ala’ta aan als degene die het bevel voor de raketlancering gegeven zou hebben. Het benoemen van het brein achter de beschieting kan als een impliciete waarschuwing door de IDF gezien worden.

Het blijft echter niet bij raketten. Afgelopen zondag heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet bekend gemaakt een bomaanslag te hebben verijdeld in aanloop naar de Israelische verkiezingen. Hamas had een Palestijn op de Westelijke Jordaanoever gerekruteerd om met een autobom een terroristische aanval uit te voeren in de nederzetting Ma’ale Adumim, ten oosten van Jeruzalem. 

Het is niet uit te sluiten dat Hamas, Islamitische Jihad en andere facties de situatie verder zullen doen escaleren om hun zin te krijgen. De afgelopen tijd was het relatief rustig aan de grens, maar men verwacht dat Hamas de restricties voor de (jongeren)eenheden grotendeels zal opheffen voor hun activiteiten aan de grens met Israel.