Gazanen demonstreren tegen Hamas

Woensdagmiddag gingen in de Gazastrook minstens 500 mensen de straat op een spontane demonstratie tegen het Hamasregime, na de dood van een driejarig jongetje.

Het kind stierf aan de verwondingen die hij opliep bij een brand, die was ontstaan tijdens een stroomstoring in het Palestijnse vluchtelingenkamp Bureij.

Volgens diverse bronnen, waaronder het Palestijns persbureau Ma’an en Reuters, trokken minstens 500 Gazanen door de straten. “Het volk wil dat het regime valt”, riepen zij, doelend op de terroristische Hamasbeweging. Demonstraties tegen de Hamas regering komen zeer sporadisch voor.

In de Gazastrook zijn regelmatig stroomstoringen. Sinds februari hebben Gazanen gemiddeld 6 uur stroom per dag, waardoor de inwoners veelvuldig afhankelijk zijn van kaarsen. De ontstane brand in het huis van de driejarige jongen werd veroorzaakt door een omgevallen kaars. Zijn zusje raakte eveneens zwaargewond als gevolg van de brand. De vader van de kinderen en buurtgenoten gingen de straat op om te protesteren tegen de incompetente manier van regeren door het Hamasregime. De vader stelt ook het regime op de Westelijke Jordaanoever verantwoordelijk.

De demonstratie en onrust hield aan tot in de avonduren en naarmate de avond vorderde, werden de oproepen tot omverwerping van Hamas steeds luider en leek de Arabische Lente geland te zijn in de Gazastrook. De politie greep hierop hard in en joeg de demonstrerende menigte uiteen. Hamas legt de schuld van de stroomtekorten in de Gazastrook bij Egypte en Israel. De Hamasregering zegt dat Egypte verantwoordelijk is voor het tekort aan brandstof om elektriciteit op te wekken en dat Israel schuldig is omdat het sinds de gewelddadige machtsovername van Hamas een blokkade heeft ingesteld.

In januari 2011 besloot de nationale Gazaanse elektriciteitsmaatschappij om geen brandstof meer af te nemen van Israel en in plaats daarvan brandstof te gebruiken die vanuit Egypte werd binnengesmokkeld door tunnels. Toen Egypte de tunnels sloot in februari dit jaar, ging dat niet meer. Zowel Israel als Egypte hebben aangeboden brandstof te leveren via de Kerem Shalom grensovergang, maar de door Hamas geleide elektriciteitsmaatschappij heeft dit publiekelijk geweigerd.

Foto: Palestijnen in de rij bij een benzinestation tijdens energietekort.