Gemeenten met aandelen Vitens gezocht

mekorotIsrael21cDe provincie Overijssel is op zoek naar gemeenten die in het werkterrein liggen van waterbedrijf Vitens en die ook willen dat hun waterleverancier de onterecht verbroken samenwerking met het Israelische waterbedrijf Mekorot herstelt.

Overijssel is net als andere provincies en gemeenten die water afnemen van Vitens zijn aandeelhouder in dit semi-overheidsbedrijf. De provincie wil een extra aandeelhoudersvergadering afdwingen om het foute besluit van Vitens terug te draaien, maar heeft daarvoor net niet genoeg aandelen. Er is 10% nodig, maar de provincie komt 3,6% tekort. Overijssel zoekt nu steun van gemeenten die ook aandelen hebben en ook vinden dat Vitens de relatie met Mekorot moet herstellen. Ontevreden klanten van Vitens hebben nu een kans iets te doen met hun klacht, door druk uit te oefenen op hun gemeente en provincie.

Vitens zou gaan deelnemen aan een regionale samenwerking met Mekorot, een van de meest geavanceerde waterbedrijven ter wereld dat onder meer is gespecialiseerd in het ontzilten en terugwinnen van water en ook water levert aan Palestijnen op de Westbank. Maar omdat nederzettingen op de Westoever uiteraard niet worden overgeslagen, beëindigde Vitens in december vorig jaar eenzijdig de overeenkomst.

Hoewel ook de Nederlandse regering samenwerkt met Mekorot en minister Timmermans ‘geen enkel bezwaar ziet tegen de samenwerking van Vitens’, blijft het bedrijf tot nu toe bij dit eenzijdige besluit.
Enkele weken geleden aanvaardden de staten van Overijssel met brede steun een motie om een extra aandeelhoudersvergadering te eisen. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP stemden voor deze PVV-motie, maar de Gedeputeerde Staten lijken nog niet van plan hem uit te voeren.

Het wachten is nu op gemeenten die Overijssel steunen en de extra aandeelhoudersvergadering mogelijk maken. Lukt dat niet, dan komt de kwestie aan de orde in de reguliere vergadering van 14 mei.