Goldstone herroept anti-Israelische conclusies

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 5 apr 2011 EU GAZA HAMAS PARLEMENT VN

Veel aandacht in de media voor Richard Goldstones herroeping van de belangrijkste conclusies in zijn beruchte rapport. Als ik had geweten wat ik nu weet, schreef de Zuid-Afrikaanse rechter, had het rapport er anders uitgezien. Goldstone, voorzitter van de gelijknamige VN-onderzoekscommissie naar de gebeurtenissen tijdens de Israelische Gaza-inval, deed dit in een artikel in de Washington Post.

In het Goldstone rapport werden zowel Hamas als Israel beschuldigd van oorlogsmisdaden en ‘mogelijke misdaden tegen de menselijkheid’. In het artikel in de Washington Post zegt Goldstone dat hij ten onrechte het op de korrel nemen van burgers ‘Israelisch beleid’ heeft genoemd. Hamas bracht wel expres burgers in gevaar, zei hij.

Goldstone’s rapport werd de basis voor een VN resolutie en een resolutie van het Europees Parlement, beide gericht tegen Israel. Goldstone sprak zich in oktober 2009 al uit tegen de eenzijdige resolutie van de Mensenrechtenraad van de VN, die alleen tegen Israel gericht is en niets zegt over de misdaden van Hamas, terwijl het Goldstone rapport aantoont dat Hamas wel degelijk schuldig is. De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft inmiddels de Verenigde Naties opgeroepen om het rapport te verwerpen.

Lees hier wat Goldstone nu precies heeft gezegd.