Golf van Palestijns geweld: is de derde intifada een feit?

aanslag JeruzalemZojuist is in Jeruzalem weer een Israeli neergestoken door een 19-jarige Palestijn. De 25-jarige Jesjiewestudent stond bij de halte van de sneltram. Hij is zwaar gewond: de achtste gewonde in even zoveel dagen. De dader is gearresteerd.

Woensdag was een dag vol aanslagen op Israeli’s in heel Israel, door Palestijnen die zo te zien individueel opereerden. Tussen 1 en 7 oktober zijn er zeven Israeli’s gewond, van wie vier dodelijk. Daarnaast waren er rellen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, waarbij twee Palestijnse tieners werden gedood. Woensdagavond verbood premier Netanyahu zijn ministers de Tempelberg te bezoeken en zei Abbas dat zijn veiligheidstroepen opdracht hadden verdere escalaties te voorkomen. Beide leiders worden in eigen kring bekritiseerd om hun reacties op het geweld. Netanyahu heeft een bezoek aan Duitsland uitgesteld.

Woensdag: 1 dag, vier aanslagen met messen

Woensdagmiddag stak een Palestijnse vrouw een Joodse dertiger neer in de Oude Stad van Jeruzalem. De man raakte licht gewond maar wist zijn wapen te trekken en schoot zijn aanvaller neer.
Daarna viel een Palestijn aan op een soldaat in Kiryat Gat, in Zuid-Israel. Hij maakte zich meester van het wapen van zijn slachtoffer. Deze aanvaller werd later doodgeschoten door de politie.
Woensdagavond stak een Palestijn uit Hebron een Israelische twintiger neer bij de ingang van een winkelcentrum in Petach Tikva, in Centraal Israel. Hij arriveerde met de bus en begon meteen om zich heen te steken. Het slachtoffer werd licht gewond, de aanvaller werd overmeesterd door omstanders en gearresteerd.
Diezelfde avond viel een 15-jarige Palestijn met een mes politiemannen aan toen die hem wilden ondervragen, omdat zij vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Hij werd overmeesterd en gearresteerd. Dit gebeurde in Abu Tor, Jeruzalem.
Naast deze individuele aanslagen waren er op verschillende plaatsen rellen en geweldsincidenten. De eerste gewonde woensdag was een Israelische vrouw die in haar auto met stenen werd bekogeld op een weg in de buurt van Jeruzalem. Zij raakte licht gewond.  

Eerste overleg IDF/PA sinds de start van het geweld

Woensdagavond spraken Israelische legerofficieren met hun Palestijnse tegenhangers, zo te zien in een poging een eind te maken aan het geweld. Dit was het eerste overleg sinds de start van de huidige geweldsgolf, die balanceert op het randje van een intifada. De geweldsopleving begon rond Joods nieuwjaar. Tijdens het Loofhuttenfeest werden de aanslagen frequenter en bloediger. Verschillende Palestijnse organisaties hadden gedreigd met een derde intifada tijdens dit feest.

Acht Israeli’s gewond in 8 dagen, waarvan zes door ‘lone wolves’

De zojuist neergestoken Jesjiewestudent was het achtste slachtoffer van een steekpartij in even zoveel dagen. Tussen 1 en 7 oktober zijn er zeven Israeli’s gewond door vijf Palestijnse terreuraanvallen, waarbij ook dodelijke slachtoffers vielen. De aanslag op een jong Israelisch echtpaar, dat donderdag voor de ogen van hun kinderen werd vermoord, werd uitgevoerd door vijf mannen. Hij is opgeëist door Hamas en de Islamitische Jihad. De daders zijn opgepakt.
De aanslagen daarna werden uitgevoerd door individueel opererende Palestijnen die geen lid waren van een terroristische organisatie. Zaterdag waren er twee individuele aanslagen met messen in de Oude Stad. Eerst viel een Palestijn aan op een gezin. Hij stad de vader neer, pakte zijn wapen en begon om zich heen te schieten. Hij verwondde de moeder van het gezin en hun twee-jarig kind. De vader stierf aan zijn verwondingen, evenals een Israeli die het gezin te hulp schoot en werd neergestoken. De dader werd doodgeschoten. Later die avond stak een Palestijn een 15-jarige Israelische jongen neer.

Westoever

In diezelfde tijd waren er 64 rellen waarbij het Israelische leger slaags raakte met Palestijnen op de Westoever. Op 5 oktober protesteerden er naar schatting 300 Palestijnen bij de graftombe van Rachel bij Bethlehem. Zij gooiden stenen en pijpbommen naar de soldaten. De 13-jarige Palestijnse jongen Abdel-Rahman Abeidallah werd daarbij gedood. Volgens de IDF was het een ongeluk en werd de tiener getroffen door een terugketsende kogel. Op 4 oktober werd er een andere Palestijn neergeschoten bij Tulkarm. Daar raakten ongeveer 150 demonstranten, volgens het leger Hamas-aanhangers, slaags met het leger. Zij gooiden met stenen en molotovcocktails. Het leger schoot (volgens de instructies) met scherp op drie mannen die molotovcocktails gooiden; een van de drie werd getroffen en overleed later. De IDF onderzoekt dit nog.
Ook inwoners van de nederzettingen roeren zich, vooral na aanslagen. Zij demonstreren en vallen Palestijnen aan. Palestijnse inwoners en bewoners van nederzettingen beschuldigen elkaar over en weer van voortdurend geweld, tegen mensen en hun bezittingen. Palestijnen klagen dat het leger gewelddadige settlers in bescherming neemt.

Maatregelen

Gisteravond verklaarde PA-president Abbas in Ramalla tegen het Uitvoerend Comité van de PLO dat hij zijn veiligheidsdiensten opdracht had gegeven verdere escalatie te voorkomen. Hij gaf Israel de schuld voor de golf van geweld en zei: “Wij willen geen escalatie, maar wij willen ons verdedigen.”
Bij de ingangen naar de Oude Stad en op verschillende andere plaatsen zijn metaaldetectoren opgesteld om messen op te sporen.
Netanyahu verbood zijn ministers de Tempelberg te bezoeken om verdere escalatie daar te voorkomen. Hij stelde een bezoek aan Duitsland uit in verband met de onrust.
Netanyahu en minister Ya’alon van Defensie bezochten de plaats waar het echtpaar Henkin donderdag is vermoord. Zij benadrukten tegen de boze mensen daar dat geweld geen antwoord is op dit geweld en legden uit dat het leger zich concentreert op het beveiligen van wegen. Extra bouw in de nederzettingen brengt de afspraken met de VS (na de ‘Irandeal’) in gevaar, zei hij.
Het leger probeert onderscheid te maken tussen de plaatselijke bevolking van de Westoever en terroristen. Mensen die in Israel werken of zaken doen kunnen het land normaal binnengaan. Ook dit is een poging escalatie te voorkomen.

‘Geen intifada’

Ondanks de nieuwe golf van geweld is er volgens het Israelische leger geen sprake van een intifada. Daarvoor worden de volgende argumenten aangevoerd. Het geweld is niet georganiseerd. Er zijn altijd extra aanslagen tijdens de Joodse feestdagen en uit voorzorg wordt de toegang tot de Tempelberg op die dagen altijd beperkt tot vrouwen en mannen boven de 50. Tijdens de tweede intifada en daarna waren er elke keer veel soldaten nodig als het leger Palestijnse steden in ging. Nu kunnen er kleine eenheden binnengaan om verdachten op te pakken. Dit gebeurt vrijwel dagelijks en meestal vallen er geen gewonden.

Foto: Na de aanslag van vandaag in Jeruzalem. screenshot Israelische TV2