Hamas voert veiligheidsmaatregelen op na aanslag in Egypte

Hamas heeft op de grens tussen Gaza en Egypte de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Dat besluit komt na een aanlag in de Sinaï afgelopen vrijdag, waarbij 23 Egyptische militairen omkwamen.

Al een aantal jaar is het Egyptische leger in een bloedige strijd verwikkeld met verschillende milities en terreurgroepen in de Sinaï-woestijn. Een aantal van deze groepen zijn loyaal aan Islamitische Staat en plegen regelmatig aanslagen op soldaten en christenen. Afgelopen vrijdag was het weer zover: IS pleegde toen met twee voertuigen een zelfmoordaanslag op een checkpoint in het noorden van de Sinaï. Hierbij kwamen 23 Egyptische militairen om. 

Egypte heeft terreurbeweging Hamas lange tijd beschuldigd van het faciliteren van terrorisme in de Sinaï. Als één van de voorwaarden voor het leveren van brandstof voor de elektriciteitscentrale in Gaza, stelde Egypte dat Hamas haar verantwoordelijkheid moet nemen voor de veiligheid aan de grens. Sindsdien is de terreurgroep bezig met het creëren van een bufferzone aan de grens met Egypte.

Een dag na de bomaanslag liet de terreurbeweging in Gaza weten de veiligheidsmaatregelen verder op te schroeven. De maatregelen zijn er volgens de terreurbeweging erop gericht om infiltraties en smokkelpogingen van strijdgroepen van en naar de Sinaï te voorkomen. Hamasleider Haniyeh zei solidair met Egypte te zijn in deze moeilijke tijden. 

Majoor-Generaal Yoav Mordechai van de Israelische Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) reageerde echter dat Hamas niet serieus is in haar vermeende acties tegen IS. Volgens Mordechai waren een aantal van de daders van de aanslag afgelopen vrijdag oud-leden van de Palestijnse terreurbeweging. 

 

Bron foto: DYKT Mohigan / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, WRAL.