Hamas zegt Iron Dome te kunnen omzeilen

Gisteren heeft terreurbeweging Hamas een video gepubliceerd waarin het zegt een manier te hebben gevonden om het Iron Dome luchtafweersysteem te omzeilen.

In de video pocht Hamas nooit eerder in zoveel raketten in een bepaalde tijd te hebben afgevuurd. Tijdens de escalatie van begin mei werden vanuit de Gazastrook in 30 uur tijd rond de 700 raketten op dorpen en steden in Israel afgevuurd. “85 raketten werden afgevuurd op Ashkelon, 80 op Ashdod, 60 op Be’er Sheva, allemaal met explosieve koppen,” aldus de terreurbeweging die Gaza sinds 2007 bestuurt.

Op 3 mei werden IDF-militairen aan de grens met Gaza onder vuur genomen door een scherpschutter van Islamitische Jihad. Hierop volgden bombardementen door de Israelische luchtmacht en werden honderden raketten door verschillende terreurgroepen in de Gazastrook op Israel afgevuurd. 

Hamas zegt met het afvuren van grote aantallen raketten op één doelwit het Iron Dome luchtafweersysteem met succes te hebben omzeild. “De raketbeschietingen werkten zoals gepland, en op een goed getimede manier,” aldus Hamas-commandant Abu Maaz op de website van de gewapende tak van de terreurbeweging. Hij prijst de samenwerking tussen de verschillende militante facties in de Gazastrook, die hun aanvallen op Israel coördineren onder de vlag van de zogenaamde ‘gezamenlijke Palestijnse verzetscommando‘.

Volgens Abu Maaz is ook getracht raketten op de Iron Dome installaties af te vuren. Daarnaast zouden de samenwerkende facties in Gaza met succes “sleutelposities” in Israel hebben geraakt. Wat deze zogenaamde sleutelposities zij, wijdde de Hamas-commandant niet verder over uit. Wel beweert hij dat met de raketaanvallen Israel is gedwongen tot het akkoord gaan met een staakt-het-vuren.

De video en interview met een commandant lijken onderdeel te zijn van een fondsenwervingscampagne van Hamas. De terreurbeweging zit financieel krap, en is begonnen met het accepteren van cryptovaluta. Eerder deze week kondigde Hamas-woordvoerder Abu Obeida aan “honderden miljoenen berichten in acht verschillende talen” naar telefoons te gaan sturen met de oproep “het verzet en de jihad te ondersteunen met geld.”