Het gedraai over de aanhouding van Gadiza Bouazani in Israel

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 18 jul 2011 CIDI EU WESTBANK

Op 9 juli reisde Gadiza Bouazani, PvdA raadslid in Utrecht, af naar Israel, op hetzelfde moment dat ook tientallen pro-Palestijnse activisten vanuit heel Europa naar Israel vlogen om daar tegen Israel te protesteren. Hoewel Gadiza Bouazani geen connectie had met de flytilla, werd zij na haar ondervraging op de luchthaven Ben Gurion in hechtenis genomen. Het probleem had opgelost kunnen worden met een eenvoudig excuus van de autoriteiten, totdat deze besloten er over te liegen.

Naar aanleiding van berichten in de media over de aanhouding, had CIDI aan de Israelische autoriteiten gevraagd om opheldering. Voordat CIDI echter een verslag kreeg van het incident waar zij bij betrokken was, werd er diverse malen gezegd dat er niets bekend was over de aanhouding van ene mevrouw Bouazani.

Het Israelische ministerie zegt nu dat dit een ‘administratieve onoplettendheid’ was. Deze ‘onoplettendheid’ betekende dat CIDI pas bij de vierdee contactpoging met het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken de werkelijke toedracht vernam. Een fout kan altijd gemaakt worden, maar wat Israel zich niet kan permitteren is dat er foutieve informatie naar buiten gebracht wordt – opzettelijk of door nalatigheid. Het doet Israels imago veel schade.

Gadiza Bouazani, 30, reisde naar Israel met een vlucht waar een grote groep ‘flytilla’-activisten ook gebruik van maakte. Israel’s immigratie departement was voorbereid op deze actie en ondervroeg iedereen die aankwam op de luchthaven Ben Gurion, met het doel om activisten tegen te houden en terug te sturen naar het land van herkomst.

“Mevrouw Bouazani werd vrijdag in hechtenis genomen na haar eerste ondervraging,” zei Sabine Hadad, hoofdwoordvoerder van het ministerie, bij de vierde informatiepoging tegen CIDI. “Zij werd vrijgelaten op zaterdag, minder dan 24 uur na haar arrestatie, als gevolg van een tweede gesprek, waaruit bleek dat zij niet tot de flytilla behoorde. Het spijt ons dat zij overlast heeft ondervonden. Haar aanhouding en vrijlating in Israel geschiedden binnen het maximale wettelijke tijdsbestek. Van de 400 mensen die ondervraagd werden op de luchthaven op de vrijdag van de flytilla werden er slechts 140 vastgehouden voor verdere ondervraging. Mevrouw Bouazani was de enige die niet tot de flytilla behoorde.”

Mevrouw Bouazani werd vrijgelaten en mocht Israel en de Westoever binnenreizen, waar zij, volgens haar medewerkers, vrijwilligerswerk doet in de Palestijnse gemeenschap. Zij zal aan het einde van de maand terugkeren naar Nederland.