Hezbollacommandant, Iraanse generaal gedood in Syrië

hezbollaEen helikopteraanval zondag heeft minstens zes Hezbolla-militanten uitgeschakeld aan de Syrische kant van de Golan, die een dodelijke aanval op Israel aan het voorbereiden zouden zijn. Israelische media hadden het over raketaanvallen, grensinfiltraties, bombardementen van de grens en antitankaanvallen. Onder de doden waren de zoon van Imad Moughniyah, een beruchte Hezbollacommandant, en zelf een Hezbolla-districtscommandant. Maandag werd bevestigd dat er ook een belangrijke Iraanse generaal bij was.

Volgens Libanese bronnen ging het om een Israelische aanval. Israel heeft dit niet bevestigd of ontkend, zoals gebruikelijk. De enige officiële reactie kwam van de Israelische minister van defensie, Moshe Ya’alon: “Als Hezbolla zegt dat hun mensen in Syrië zijn verwond of gedood, dan moeten zij uitleggen wat hun mensen daar deden.”

Israel heeft zich zorgvuldig buiten de gevechten in Syrië gehouden, maar zou wel een paar maal wapentransporten hebben aangevallen die op weg waren naar extremistische groepen (aan beide zijden).

Persbureau AFP meldde dat zes mensen werden gedood toen een helikopter het vuur opende op twee auto’s in de buurt van Quneitra, vlakbij de Israelische grens. Hezbolla, een terroristische organisatie met Libanon als hoofdkwartier, bevestigde dat onder de doden commandant Abu Issa was en districtscommandant Jihad Mughniye. Diens vader was Imad Mughniyeh, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor verschillende terroristische aanvallen en die in 2008 is gedood. Hij stond op de Amerikaanse lijst van meestgezochte terroristen.

Al-Manar, het TV-station van Hezbolla, zei dat “een groep Hezbolla mujahedin tot martelaar zijn gemaakt door een zionistische raketaanval in Quneitra”. Volgens de Iraanse nieuwssite waren er ook leden van de Revolutionaire Garde bij de ‘martelaren’. Een dag na de aanval bevestigde Iran dat een van hen de belangrijke generaal Ali Al-Addadi was. Hij zou in Syrië zijn als adviseur van de regeringstroepen. Iran steunt Assad en traint en bewapend en traint sinds jaar en dag Hezbolla, dat in Syrië meevecht aan de kant van het Assad-regime.

Hezbollaleider Hassan Nasralla zei vorige week op de Libanese televisie dat zijn organisatie wapens had “waarvan Israel zich geen voorstelling kan maken”. Volgens hem staat Hezbolla klaar om “de Galil te veroveren”in noord-Israel. Hij zei echter ook dat Israel zijn organisatie op hoog niveau had geïnfiltreerd.

 

Foto: de voormalige Iraanse president Ahmadinejad samen met President Assad van Syrië en Hezbollaleider Nasrallah – Creative Commons