Hoogste PA-onderscheiding voor terroristenleider

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 3 jul 2013 PA TERRORISME

HawatmehStarofHonorPA-president Mahmoud Abbas heeft de hoogste orde van de “Ster van Eer” toegekend aan Nayef Hawatmeh, die als directeur-generaal van de terroristische DFLP verantwoordelijk is voor de dood van tientallen Israelische burgers, onder wie veel kinderen. Het was de zoveelste keer dat de PA een terrorist verheerlijkte; in Nederland zijn hierover al verschillende malen Kamervragen gesteld.
Abbas hing Hawatmeh de medaille persoonlijk om in een ceremonie die werd uitgezonden op de PA-televisie en die deze week op Youtube verscheen met Engelse ondertiteling (zie de video). Hawatmeh kreeg de onderscheiding voor zijn ‘belangrijke nationale rol in dienst van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk, als erkenning voor zijn inspanningen om de Palestijnse vlag te hijsen sinds het begin van de Palestijnse revolutie en in alle stadia van de voortdurende strijd.’
Tot de wapenfeiten van de DFLP behoorde de beruchte gijzeling van een school in Ma’alot in 1974, waarbij 22 kinderen en 4 volwassenen werden vermoord. Israel verklaarde hem hierom tot ongewenste vreemdeling; Hawatmeh houdt kantoor in de Syrische hoofdstad Damascus en kan pas sinds kort reizen door de Palestijnse gebieden.
Als hoofd van de DFLP was Hawatmeh bovendien verantwoordelijk voor de aanslag op een schoolbus in 1970 (9 kinderen en 3 volwassenen vermoord) en aanslagen in Beit Shean (4 doden), Jeruzalem (7 doden), en Tel Aviv (4 doden).