IPE: ‘PFZW gaat desinvesteren evalueren na beschuldigingen van pro-Palestijns vooroordeel’

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 25 feb 2014 BDS

PFZW, het pensioenfonds dat breed bekritiseerd wordt wegens de politieke beslissing van uitvoerder PGGM om te desinvesteren in vijf Israelische banken, gaat dit besluit ‘zeer uitgebreid doorlichten’.  Dit zegt directeur Peter Borgdorff tegen het magazine IP Nederland, dat binnenkort uitgebreid aandacht besteedt aan de kwestie. Een verkorte, Engelstalige voor­publi­ca­tie is te vinden op IPE.com, de digitale site van het blad.

Christenen voor Israel demonstreerden voor het PGGM-kantoor. Borgdorff: 'Om het kantoor binnen te gaan moest je door 250 demonstranten heen, dat heeft wel invloed. Onze eigen PGGM-staf begon te vragen waar wij mee bezig waren." Foto: CvI

Christenen voor Israel demonstreerden voor het PGGM-kantoor. Borgdorff: ‘Om het kantoor binnen te gaan moest je door 250 demonstranten heen, dat heeft wel invloed. Onze eigen PGGM-staf begon te vragen waar wij mee bezig waren.” Foto: CvI

Het besluit van uitvoerder PGGM leidde tot een regen van protesten. Zo’n 250 Christenen voor Israel demonstreerden voor het hoofdkantoor, Israel riep de Nederlandse ambassadeur op het matje, er werden Kamervragen gesteld, en contractpartners die de pensioenen van hun (ex-)werknemers hebben ondergebracht bij PFZW vroegen gesprekken aan omdat zij niet wilden dat met dat geld politieke statements werden gemaakt.

Reden voor PFZW om de besluitvorming door te lichten is onder meer dat in de nasleep van het besluit bleek dat voorzitter Gert van Dijk van de PGGM-raad ook lid was van het pro-Palestijnse ICCO. Cees Flinterman, lid van de ethische raad van PFZW, bleek ook lid te zijn van The Rights Forum en van het Steuncomité van het Russell Tribunal on Palestine, die ervan worden beschuldigd een anti-Israelagenda te hebben. En tenslotte bevestigde Borgdorff in zijn blog dat pro-Palestijnse organisaties zoals ICCO al jaren lobbyden bij het pensioenfonds, en dat dit toevallig de pensioenen verzorgde voor sommige van die organisaties.

Daarbij komt dat collega-pensioenfonds ABP besloot dat er geen reden is voor desinvesteren in dezelfde Israelische banken, omdat zij geen internationale wetten schenden. “Misschien moeten wij een volgende keer vooraf eerst de tijd nemen om het beleid van anderen te bezien, want op basis van wat ik in de media heb gelezen, kan ik het verschil in beleid tussen PFZW en ABP niet verklaren, terwijl dat beleid heeft geleid tot tegengestelde uitkomsten”, aldus Borgdorff.

Klik hier om het hele IPE-artikel te lezen