Iron Dome ingezet na botsingen met Gaza

Iron_DomeDe Israelische landmacht en luchtmacht voerden woensdag aanvallen uit op Palestijnse terreurdoelen nadat een Israelische burger door een Gazaanse scherpschutter was gedood. Bij de Israelische aanvallen kwam helaas een 4-jarig meisje om.

De Israelische aanvallen op onder meer een wapenfabriek en een verborgen raketlanceerinstallatie leken een voorlopig eind in te luiden van een serie van drie Palestijnse aanvallen op Israelische burgers in even zoveel dagen, maar werkelijk rustig is het nog niet. Gisteren waren er weer mortierbeschietingen vanuit Gaza en een Israelische tegenactie. Iron Dome, het systeem dat van dichtbij afgevuurde raketten uit de lucht kan schieten, moet Sderot beschermen tegen eventuele raketaanvallen.

Vorige zondag ontplofte een zware bom die was verborgen in een bus bij Tel Aviv, slechts enkele minuten nadat die door de chauffeur was ontruimd. Een alerte passagier ontdekte de bom, die zwaarder was dan de busbommen die in Burgas vele slachtoffers maakten. Hamas en de Islamitische Jihad prezen de aanslag.

Maandag werd er vanuit Gaza een raket afgeschoten op Zuid-Israel, en diezelfde dag werd bij Jeruzalem een politieman neergestoken. Hij werd zwaargewond maar overleefde de aanval.

Dinsdag werd een Israelische burger vanuit Gaza door een scherpschutter doodgeschoten. Het slachtoffer, de 22-jarige Bedoeien  Salah Shukri Abu Latyef uit het nabijgelegen Rahat, werd getroffen terwijl hij aan de Israelische kant van de grens herstelwerkzaamheden uitvoerde aan het hek met Gaza. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Netanyahu, die op dat moment toevallig in het nabijgelegen Sderot was, waarschuwde dat Israel geen ‘motregen van aanslagen’ uit Gaza zou dulden.

Volgens Israelische commentatoren beschouwde de IDF dit schietincident als de laatste druppel, een teken dat de Israelische afschrikking tegen aanvallen vanuit Gaza beneden peil was gezakt. In de periode hiervoor probeerden veel Gazanen het veiligheidshek te beschadigen of er explosieven te leggen; alleen al sinds vorige week vrijdag gebeurde dit vijf maal volgens een legerwoordvoerder. Ook worden er voortdurend tunnels ontdekt die terroristen aan de andere kant van het hek moeten brengen.

Israel handhaaft een ‘veiligheidszone’ aan de andere kant van het grenshek, waarbinnen het geen Gazanen toelaat. In het verdrag dat een eind maakte aan de Israelische actie Pillar of Defense werd deze zone vorig jaar teruggebracht tot 100 meter.

Volgens commentatoren is deze serie geweldsincidenten geen opmaat naar een grote confrontatie. Hamas verkeert in een geïsoleerde positie sinds Egyptische militairen het met Hamas verwante Moslim Broeder-regime van Morsi omver wierpen. Bovendien had het al enige tijd een conflict met zijn grote sponsor Iran: het sjiietische regime daar steunt de Syrische president Assad en Hamas moedigde openlijk Gazanen aan om zich aan te sluiten bij Moslim Broedergezinde rebellen. Iran sloot daarop het Hamas-hoofdkwartier in Damascus en verlegde zijn financiële en militaire steun naar de rivaal van Hamas in Gaza, de Islamitische Jihad.

Op 19 december verklaarde een Hamaswoordvoerder dat het conflict met Iran was bijgelegd. Of dit zo is en of de positie van Hamas hierdoor zal verbeteren, is onzeker. Maar volgens commentatoren kan het zich geen groot conflict met Israel veroorloven nu Egypte hard optreedt tegen smokkeltunnels. Het zou in Gaza hebben gepatrouilleerd om Jihadistische splintergroeperingen ervan te weerhouden Israel met raketten te bestoken.