Islamitische Jihad eist aanslagen op

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 11 nov 2014 PALESTIJNEN TERRORISME WESTBANK

AlmogShiloni20De extremistische Islamitische Jihad heeft de dodelijke aanslagen van maandag, 10 november, opgeëist. Volgens politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld worden er vandaag in steden als Tel Aviv en Jeruzalem veel extra politie en veiligheidstroepen ingezet om mogelijke herhalingen te voorkomen.  Ook zet het Israelische leger meer troepen in op de Westbank om de rust te bewaren.

Maandagochtend vond de eerste aanslag plaats op een treinstation in Tel Aviv. Noor Aladin Khaled Saed Abu Hashiya, 18, uit Askar bij Nablus, trekt rond het middaguur een lang keukenmes. Hij steekt luchtmachtsergeant Almog Shiloni, 20, meerdere keren in het bovenlichaam en probeert daarna zijn wapen te stelen. Te hulp geschoten burgers proberen Hashiya tegen te houden. Hij laat zijn mes vallen na een klap en vlucht. Dezelfde dag nog wordt hij gearresteerd.
Shiloni overleed maandagavond aan zijn verwondingen. Hij wordt vanmiddag begraven.

Rond een uur of vijf vond de tweede aanslag plaats. Een Palestijn rijdt in op mensen die op de bus wachten bij Gush Etzion, stapt uit en begint mensen neer te steken. Dalia Lamkus, 26, wordt doodgestoken, twee anderen gewond. De dader, Maher Hamdi Hashalmon uit Hebron, 30, wordt neergeschoten en gearresteerd. Hij is lid van de (shi’itische) Islamitische Jihad, dat beide aanslagen claimt.

Opvallend is dat op dezelfde plek deze zomer de drie Israelische tieners Gilad Shaer, Naftali Frenkel en Eyal Yifrah werden gekidnapt en later vermoord.

Foto: Slachtoffer Almog Shiloni (l), rechts van hem zijn tweelingbroer.