Islamitische Staat roept op tot oorlog in Gaza

In een video heeft de Islamitische Staat in de Sinaï de oorlog aan Hamas verklaard. In de videoboodschap worden moslims opgeroepen om Hamas met alle middelen aan te vallen.

Als aanleiding voor de oorlogsverklaring wordt genoemd het falen van Hamas om Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel te voorkomen. Naast Hamas wordt in de video ook opgeroepen tot aanvallen op christenen en sjiieten. Om de boodschap kracht bij te zetten, wordt in de opname iemand geëxecuteerd die voor Hamas zou hebben gewerkt.

Er was al een tijdlang sprake van spanningen tussen Hamas en IS. Hamas regeert nu al meer dan een decennium in de Gazastrook en duldt geen rivaliteit. Om de relaties met Egypte te verbeteren, heeft de Palestijnse terreurgroep het afgelopen jaar veiligheidsmaatregelen genomen en is het harder gaan optreden tegen jihadistische groeperingen die in Egypte actief zijn.

Dit tegen het zere been van Islamitische Staat in de Sinaï, dat verantwoordelijk is voor tientallen aanslagen in Egypte waarbij honderden doden gevallen zijn. Volgens de terreurgroep is Hamas “in de voetstappen gevolgd van het ongelovige Westen”.

De oorlogsverklaring betekent een verdere escalatie in het al reeds onrustige Gaza. Sinds Trumps Jeruzalem-besluit hebben de afgelopen weken verschillende facties mortiergranaten en raketten op Israel afgevuurd. Mogelijk lukt het Hamas niet om de verschillende terreurgroepen onder controle te houden, wat gezichtsverlies voor de regerende factie in de kustenclave betekent.

Overigens betekent de oorlog met IS niet dat Hamas opeens gematigd is. De Palestijnse terreurgroep streeft nog steeds naar de vernietiging van de staat Israel

Naast het Egyptische leger vecht ook de IDF tegen IS in de Sinaï. De IS-terroristen hebben in het verleden meerdere keren raketten vanuit de Egyptische woestijn op de Joodse staat afgevuurd. In antwoord hierop heeft de Israelische luchtmacht posities van IS in Egypte gebombardeerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft de IAF ook Islamitische Staat-doelen in Syrië bestookt.