Israel: Amnestyrapport ‘schandalig’

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 28 feb 2014 IDF PALESTIJNEN WESTBANK

RiotMarch2011Amnesty International doet de realiteit geweld aan met zijn rapport over onnodig geweld van Israelische soldaten tegen Palestijnen op de Westbank, zegt Israel in een verklaring. Het rapport zou ‘zorgvuldig uitgekozen, onverifieerbare en soms tegenstrijdige verklaringen met een politieke agenda’ voor waar verkopen.

Amnesty stelt in het rapport ‘Trigger happy’, dat er vorig jaar 22 Palestijnen, onder wie vier kinderen, zijn gedood ‘die geen direct gevaar vormden voor de levens van Israelische soldaten of burgers’. Het spreekt van ‘vreedzame demonstranten’, enorme aantallen gewonden, en in sommige gevallen ‘mogelijke oorlogsmisdaden’.

Volgens Israel zijn bij ‘vreedzame demonstraties’ soldaten met scherp beschoten en gewond en is er wel degelijk gevaar als er stenen worden gegooid – 5000 keer in 2013, waarvan de helft tegen burgers – en brandbommen. Het noemt cijfers van een steeds stijgende geweldsgolf sinds 2011 en hekelt Amnesty, dat het ‘niet nodig’ vindt die in dit rapport te noemen en voorbijgaat aan de moeilijke situaties waarin Israelische soldaten en politiemensen opereren op de Westbank.

De Israelische reactie is uitzonderlijk fel. Doorgaans belooft het bij ernstige beschuldigingen de zaak te onderzoeken. Maar dit rapport noemt het een niet serieus te nemen document, dat obsessief op Israel gericht is en ‘geen enkele bijdrage levert aan het reële en belangrijke debat over de vraag hoe autoriteiten moeten omgaan met de complexe uitdagingen van demonstraties die gewelddadige en potentieel dodelijke elementen in zich bergen.’

Foto: Palestijn op het punt een Molotov cocktail te gooien, maart 2011, foto IDF