Israel kiest Rivlin als president

Reuven_RivlinHet Israelische parlement heeft vandaag een nieuwe president gekozen: Reuven Rivlin werd de nieuwe opvolger van president Peres met 63 stemmen, nét een meerderheid. Zijn rivaal Meir Shitrit kreeg 53 stemmen.  Deze uitslag kwam na een spannende tweede ronde: de kandidaat heeft een meerderheid nodig van 61 stemmen. Er waren liefst vijf kandidaten. Na de eerste ronde bleven Reuven Rivlin (44 stemmen in eerste ronde) en Meir Shitrit (31 stemmen) over. Niemand durfde te voorspellen wie de stemmen krijgt die in de eerste ronde naar de andere drie gingen. Op de Jerusalem Post was het rechtstreeks te volgen. De president heeft in Israel een ceremoniële functie.

 

Dit is de nieuwe president in het kort:

Reuven (Rubi) Rivlin – Likud

was, behalve bij zijn partijgenoot Netanyahu, een populaire kandidaat. Hij heeft er al 26 parlementsjaren opzitten en was tweemaal voorzitter van de Knesset. Van 2001-2003 was hij minister van Communicatie. Dit was niet de eerste maal dat hij zich kandidaat stelde: bij de presidentsverkiezingen in 2007 was hij Peres’ rivaal.

Rivlin was een tegenstander van de Oslo-akkoorden omdat hij Israel niet opgedeeld wil zien: “Ik heb nog liever dat de Palestijnen Israelische burgers worden”, zou hij gezegd hebben. Als politicus was hij te plaatsen in de meer rechts-religieuze hoek.
Maar na zijn verkiezing benadrukte Rivlin dat hij de bindende rol die een president in Israel moet hebben, serieus zal nemen: hij richtte zich niet alleen tot het parlement, maar zegende  “alle burgers van Israel: Joden, Arabieren en Druzen, arm en rijk, meer of minder religieus.” Bovendien kondigde hij aan dat hij van nu af uit de partijpolitiek stapt. Hij verlaat ook zijn partij, de Likud: “Ik ben geen partizaan meer (voor één partij), van nu af aan ben ik een man van de natie, deel van het volk.”

Rivlin is een stuk jonger dan de vertrekkende president Peres (90), maar heeft ook een respectabele leeftijd. Hij werd in 1939 geboren in Jeruzalem en is jurist van beroep – een beroep dat hij al jaren niet meer uitoefent omdat hij lang geleden koos voor de politiek.

Op 23 juli wordt hij officieel ingehuldigd als president.

Foto: Reuven Rivlin- Wikicommons