Israelisch echtpaar gedood, Fatah-eenheid eist aanslag op

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 2 okt 2015 GAZA HAMAS PA VS WESTBANK

Henkin 2 IsraelNewsFeedEen jong Israelisch echtpaar is donderdagavond doodgeschoten in de auto voor de ogen van hun jonge kinderen. De auto van het Israelische gezin Henkins werd in de buurt van Itamar, op de Westelijke Jordaanoever, onder vuur genomen. Het echtpaar overleed ter plaatse. De vier jonge kinderen, die achterin de auto zaten, raakten niet gewond. Volgens het persbureau JTA is de aanslag opgeëist door de Abdel Qader al-Husseini Brigade, die banden heeft met de Al-Aqsa Martelaren Brigade. De Al-Aqsa Martelaren Brigade wordt gezien als de gewapende tak van Fatach, maar is ook actief in de Gazastrook. Hij staat onder meer in de VS op de lijst van terroristische organisaties.

De familie Henkins was met hun vier van hun zes kinderen, met de leeftijden van 4 maanden, 4, 7 en 9 jaar, vanuit Hebron op weg naar hun huis in Neira op de Westoever toen zij in een hinderlaag terecht kwamen en een schutter het vuur op hen opende. Eitam en zijn vrouw Na’ama stierven aan hun verwondingen. Zij worden vandaag begraven op de Har HaMenuchot begraafplaats in Jeruzalem. Dit is de zoveelste aanslag op Israelische burgers in korte tijd op de Westoever. De laatste dagen zijn er ook diverse aanslagen verhinderd, onder meer in Jeruzalem. Door de aanslagen zijn meerdere Israeli’s gewond geraakt. Rond Joods nieuwjaar was er al een man omgekomen in Jeruzalem (Lees verder).

De verklaring van de Abdel Qader al-Husseini Brigade stelde dat: “Met Allah’s hulp en in overeenstemming met ons recht op verzet en onze plicht op heilige jihad, hebben onze troepen donderdagavond een noodzakelijke actie verricht waarbij zij geschoten hebben op een auto van kolonisten die uit de nederzetting Itamar kwamen”. De Brigade is gelieerd aan de Fatah-beweging van president Abbas, die woensdag tegen de Algemene Vergadering van de VN in New York zei dat de PA zich niet meer gebonden acht aan de Oslo-Akkoorden die met Israel zijn gesloten (Lees verder).

Na de aanslag zei de Israelische premier Netanyahu dat de ophitsing tegen Israel in de Palestijnse gebieden “leidt tot daden van terrorisme en moord”. Hij overlegde met minister Moshe Ya’alon van Defensie hoe de moordenaars, die gevlucht zijn, zo snel mogelijk opgespoord en gearresteerd kunnen worden.

Ook Hamas leverde commentaar vanuit de Gazastrook in een verklaring die sprak van een “heroïsche terroristische aanslag”. Hamas riep op tot meer van zulke “hoogstaande aanslagen” en zei: “Zionisten zullen de prijs betalen voor Netanyahu’s criminele beleid”.

Tekst Abbas bij VN, lees verder
Tekst Netanyahu bij VN, lees verder

Foto’s: Twitter/ IsraelNewsFeed