Kamervragen VNL: verbied anti-Israelische BDS

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 26 mei 2016 BDS HAMAS TWEEDE KAMER

screenshotBeverwijkHet bericht op GeenStijl over de BDS-actie “Antizionistische winkelpatrouilles neuzen bij AH” heeft veel ophef gewekt. In de Tweede Kamer stelden de leden Van Klaveren en Bontes (VNL) hierover vragen aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris van Financiën. Hun doel: “Een verbod op de anti-Israëlische BDS-beweging”.

Overigens hoeven winkels hun klanten niet lastig te laten vallen door dergelijke acties. Lees hier wat zij ertegen kunnen doen.

Vanmiddag spreekt de Kamercommissie Buitenlandse Zaken over het apart etiketteren van producten uit (uitsluitend) door Israel ‘bezette gebieden’ (en niet uit andere gebieden die als bezet gelden, zoals bijvoorbeeld de door Marokko bezette Westelijke Sahara).

Kamervragen

Van Klaveren en Bontes verwijzen naar het bericht en spreken hun zorgen uit over de intimiderende winkelpatrouilles van onder meer Stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina (DocP), die winkels binnengaan om ervoor te pleiten dat die Israelische producten gaan boycotten. Delen de minister en de staatssecretaris?, willen zij weten.

Ook vragen de twee “waarom een organisatie, die zich actief inzet om de (economische) belangen van de bevriende staat Israel te ondermijnen (doelstelling van de zogenaamde BDS-beweging), gefaciliteerd wordt door de belastingbetaler middels een ANBI-status?” Zij willen bovendien weten hoeveel BDS-organisaties net als DocP een ANBI-status hebben. Zij vragen de bewindslieden om die zo spoedig mogelijk in te trekken.
Verder vragen van Klaveren en Bontes vragen de bewindslieden of zij wel weten dat er een relatie bestaat tussen de internationale BDS-beweging en de antisemitische terreurorganisatie Hamas?
Tot slot vragen zij de bewindslieden om publiek gefinancierde of instellingen te verbieden om Israelische producten te laten boycotten, zoals gebeurt in het VK en Canada.

Acties van BDS-activisten zijn overigens niet nieuw. Op de foto een stel activisten in actie op de Bazar in Beverwijk in 2013. (Foto: screenshot YouTube).