Leider bezetters moskee bekladde eerder Joodse begraafplaats

IN ANTISEMITISME / Door: PAUL VAN DER BAS / 9 feb 2015 ANTISEMITISME

 B9QUYJxCIAAoX7bExtreem rechts richt zich tegen moslims én joden: voorman van de actievoerders tegen een moskee in Leiden is eerder veroordeeld wegens een antisemitisch incident. Op zaterdag 7 februari hingen leden van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet (IV) spandoeken op in een moskee in aanbouw in Leiden met de teksten: “Stop de islam” en “In Leiden begint de victorie”. De daders werden door de politie opgepakt en later weer vrijgelaten.

Voorman Peters veroordeeld voor bekladding begraafplaats

De actie werd op Facebook opgeëist door de extreemrechtse actiegroep van wie Paul Peters de voorman is. Peters is eerder veroordeeld voor het bekladden van een Joodse begraafplaats in Oosterhout in 2001.

“Dit soort extreemrechtse groepen hebben een hekel aan ISIS en Moslims, maar natuurlijk ook aan Joden,” zegt Willem Wagenaar in een interview in september 2014 in het radioprogramma Dit is de Dag. Willem Wagenaar werkt voor de Anne Frank Stichting als onderzoeker naar rechtsextremisme. Volgens Wagenaar loopt Paul Peters al sinds de jaren ’90 mee in de extreemrechtse hoek. IV is relatief nieuw en probeert volgens Wagenaar “met zo min mogelijk inzet een maximale aandacht te generen (…) Ze zoeken de provocatie op.”

Angst onder moslims

Yassin Elforkani, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid maakt zich zorgen omdat het hier om een hardnekkige, neonazistische groep lijkt te gaan. “Dit is anders dan andere incidenten. Die waren meer individueel. Er zijn genoeg signalen om ons zorgen te maken over deze groep. De angst is enorm groot.”