Lezing Holocaustontkenner Irving in Amsterdam afgelast

Op het laatste moment is vandaag een lezing afgelast van de beruchte Holocaustontkenner David Irving, die in het verleden al voor zijn activiteiten veroordeeld is. CIDI kreeg donderdagmorgen een tip dat hij op uitnodiging van een student zou spreken in Amsterdam en zocht contact met onder meer het kabinet van Burgemeester Van der Laan en de University College of Amsterdam, waar Irving zou spreken. Ook de Amsterdamse Antifascisten stonden op scherp. Na snelle actie van alle betrokkenen zag de student in dat Amsterdam hier niet van gediend is en werd de bijeenkomst afgefloten. Hieronder het bericht van Novum over deze kwestie.

Lezing Holocaustontkenner Irving afgelast

(Novum) – Een lezing van de Britse Holocaustontkenner David Irving in Amsterdam is donderdag op het laatste moment afgelast. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

De historicus Irving zou donderdagavond een lezing geven over het ontkennen van de Holocaust bij het University College in Amsterdam. De gemeente, die daar donderdag na een tip van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) achter kwam, stak er echter een stokje voor. “Het ontkennen van de Holocaust is strafbaar. Irving is er zelfs ook voor veroordeeld. Wij willen zoiets niet in onze stad”, zegt de woordvoerder.

Na de tip zocht de gemeente meteen contact met de onderwijsinstelling. Het University College wist aanvankelijk niets van de lezing, maar na enig onderzoek bleek dat deze op initiatief van een student was georganiseerd.

Daarop heeft de onderwijsinstelling volgens de woordvoerder contact opgenomen met de betreffende student, die te verstaan kreeg dat de lezing van Irving niet wenselijk is. De student besloot uiteindelijk de lezing af te gelasten.

Op internet waren demonstraties tegen de lezing aangekondigd. De woordvoerder benadrukt dat de gemeente niet vanwege deze demonstraties actie heeft ondernomen.

Irving publiceerde vanaf het eind van de jaren zestig tot halverwege de jaren tachtig boeken over de Tweede Wereldoorlog. In 2006 zat hij in Oostenrijk een celstraf uit wegens verheerlijking van het Derde Rijk.