Meerderheid Raad Amsterdam opent weg naar intensieve samenwerking Tel Aviv, Ramallah

pro-stedenband demonstrantenEen meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad stuurt burgemeester Van der Laan in september naar Tel Aviv en Ramallah om de mogelijkheden te onderzoeken voor een intensieve samenwerking met die steden. Alleen SP, GL en de Partij van de Ouderen stemden hiertegen.

De verschillende fracties waren aanzienlijk positiever over een samenwerking dan tijdens de Raadsvergadering van vorige week, toe men vooral viel over de term ‘stedenband’. PvdA-fractievoorzitter noemde een idee van het Tel Avivse gemeenteraadslid Mickey Gitzin als een van de positieve kanten van de samenwerking. Gitzin was deze week op uitnodiging van CIDI in Nederland met Eytan Schwartz, de politiek adviseur van de burgemeester van Tel Aviv. Hij opperde het idee om ontmoetingen te regelen tussen jongeren uit de drie steden, wat naar hij hoopt de onderlinge betrekkingen en daarmee de kansen op vrede kan vergroten.

Dit idee is terug te vinden in een van de moties die de Raad vanmiddag aannam. De Amsterdamse delegatie gaat op haar verkenningsreis de mogelijkheden onderzoeken om ontmoetingen tussen mensen en organisaties uit Ramallah en Tel Aviv te stimuleren en te faciliteren. Het idee is dat dit in Amsterdam minder moeizaam zou gaan. Verder stemde een grote meerderheid van de Raad voor het plan om de burgemeesters van beide steden (samen) uit te nodigen voor een bezoek aan Amsterdam.

Een meerderheid voor samenwerking is er zeker, concludeerde Van der Laan, al is er weerstand tegen het formaliseren daarvan als ‘stedenband’. Niettemin is het beter voor het opzetten van projecten om de samenwerking wel te formaliseren. Van der Laan is er zeker van dat de Raad hier voor zal stemmen na zijn onderzoek, zei hij.

Foto: Ook voorstanders demonstreerden vandaag bij het Stadhuis. Foto Roelf Jan Duin – Twitter