Mogelijk toch plaquette Joods Lyceum Den Haag

Joods Lyceum Fischerstraat Den HaagIn Den Haag komt wellicht toch een plaquette op Fischerstraat 133-35, waar tijdens WO2 het Joodsch Lyceum was. Dat schrijft het bestuur van de Paul Krugerschool, die op dit adres is gevestigd. Het bestuur wil dit plan weer oppakken “gezien alle commotie over dit onderwerp en het verkeerde beeld van de wijk dat op basis hiervan dreigt te ontstaan.”

De Telegraaf berichte eerder deze week dat de school zo’n plaquette “uit angst voor vernieling door moslims” niet had geplaatst: “Islamitische buurtbewoners zouden bezwaar hebben gemaakt tegen een gedenksteen.” Dit bericht wekte uiteraard de nodige ophef; er werden zelfs Kamervragen gesteld. CIDI zocht het uit en concludeerde dat het niet leek te gaan om bedreigingen, maar om angst van de school zelf.

Intussen heeft nu ook het schoolbestuur gereageerd. De brief wekt een wat haarkloverige indruk door te spreken van twijfels over de plaats van zo’n plaquette, toen de school vijf jaar geleden betrokken was bij een ‘discussie in de wijk’. De directeur wilde toen eerst uitzoeken of de plaquette wel op de school moest komen: “Het schoolgebouw en de plaats van het voormalig Joods Lyceum zijn niet gelijk. De historisch juiste locatie lijkt de plaats te zijn waar nu de gymzaal staat.”

Daardoor, en door “in algemene zin zorgen om vandalisme”, is de discussie ‘uiteindelijk op enig moment doodgebloed’, schrijft het bestuur. Maar al is het schoolgebouw vernieuwd, het adres van het Joodsch Lyceum was volgens onder meer de Beeldbank van het Haags Gemeentearchief toch echt Fischerstraat 133-35. 

DenHaagleerlingenJoodschLycHet is dus heel mooi dat het bestuur dit plan weer oppakt. En dan niet “gezien alle commotie” of een verkeerd beeld van de school, maar vanwege de kinderen die daar ooit door de nazi’s apart werden gezet.

Het Joodsch Lyceum aan de Fischerstraat in Den Haag heeft bestaan van 15 oktober 1941 tot 15 april 1943. Van de 267 leerlingen die er onderwijs volgden, zijn er zeker 161 omgebracht. Hiernaast ziet u een klassefoto. Het Gemeentearchief heeft er nog 11 online staan, met daarop de namen van de leerlingen. Een van de weinige overlevenden tekende zijn herinneringen aan het Lyceum op in het  boekje Slotakkoord der kinderjaren. Herinneringen aan het Joodsch Lyceum Fisherstraat (Wally de Lang, 2003).