Ontroerend bezoek Eichmannaanklager Bach

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 29 mrt 2012 AMSTERDAM CIDI LEZING WO2

Gabriel BachDeze week was Gabriel Bach in Nederland. Bach werd internationaal bekend als één van de aanklagers tijdens het proces van nazi-kopstuk Adolf Eichmann, dit jaar 50 jaar geleden.

Bach, inmiddels 86, was mede op uitnodiging van het CIDI eregast op diverse bijeenkomsten. Zo gaf hij een lezing voor een ‘uitverkocht huis’ in Amsterdam.

Voor een overwegend jong publiek vertelde Bach diverse anekdotes over dit bijzondere proces. Daarbij ontzenuwde hij de these dat Eichmann puur een uitvoerder zou zijn geweest. Bach vertelde zelfs bewijs te hebben dat Eichmann tegen de opdracht van zijn meerderen inging, zelfs tegen die van Hitler, omdat zijn opdracht om zoveel mogelijk Joden uit te moorden ‘een soort obsessie voor hem was geworden’.

Geëerd  

Van het hele team dat destijds verantwoordelijk was voor de veroordeling van Eichmann, is Bach (86) de laatst levende. Afgelopen woensdag werd hij geëerd met een speciale lunch in Nieuwspoort waar hij opnieuw putte uit zijn schat aan herinneringen in het bijzijn van eregasten onder wie Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, Frits Bolkestein, CU Tweede Kamerlid Schouten, historicus Ad van Liempt en de Israelische ambassadeur Divon.

Eindelijk een vos

Donderdagochtend was Bach te gast op het Amsterdamse Vossius Gymnasium, waar hij als jonge Duitse vluchteling enige tijd leerling was. De rector van het gymnasium overhandigde hem, 75 jaar na dato, een beeldje van een vos dat iedere geslaagde bij de uitreiking van het diploma overhandigd krijgt – met de woorden dat hij ervan overtuigd was dat áls Bach de tijd in Nederland zou hebben gekregen, hij zeker zou zijn geslaagd.
Bach vluchtte vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar het toenmalige Palestina, het huidige Israel.

Bekijk hier een integraal videoverslag van Bachs lezing voor CIDI in Amsterdam.

Foto: Gabriel Bach by איתן טל Etan Tal (Own work) CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons