Palestijnse eenheid op losse schroeven

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 10 sep 2014 EGYPTE GAZA HAMAS PA WESTBANK

abbasDe Palestijnse president Abbas dreigt de nieuwe regering van nationale eenheid in de PA-gebieden te ontbinden. Abbas eist dat de extremistische Hamas-beweging de macht opgeeft in de Gazastrook. De huidige situatie in de Gazastrook kan niet blijven voortduren volgens Abbas. Hamas zal zich moeten voegen onder een centraal Palestijns gezag, anders is er geen partnerschap mogelijk. Abbas zei dit zaterdag 6 september in Cairo.

Hamas controleert de Gazastrook sinds 2007, toen het op gewelddadige wijze de macht overnam en de troepen van Fatach van Abbas eruit gooide en deels vermoordde. Drie maanden geleden sloten Hamas en de PA een akkoord om een regering van nationale eenheid in te stellen. Dit zou de Gazastrook/Hamas uit zijn internationale isolement te halen. Bovendien is het een voorwaarde om te worden erkend als staat, dat er een centraal gezag is. Dat is tot nu toe niet het geval. Een centrale eenheidsregering zou daarvoor zorgen, maar momenteel is er van machtsdeling in Gaza geen sprake: Hamas is nog steeds de baas in de Gazastrook en de ‘centrale regering’ heeft uitsluitend iets te zeggen op de Westoever.

President Abbas dreigt de regering van nationale eenheid te ontbinden omdat spanningen tussen de PA en Hamas steeds hoger oplopen. Struikelblok zijn vooral de indirecte gesprekken over het beëindigen van de strijd tussen Hamas en Israel afgelopen zomer en de afspraken die daaruit voortvloeiden. Zo zou Hamas moeten toestaan dat troepen van Fatah de grensbewaking overnemen, want Egypte en Israel zijn niet bereid om grensblokkades te verlichten zolang de grensovergangen en -controles in handen zijn van Hamas. Abbas zei tegen het Egyptische staatspersbureau MENA dat zolang Hamas de controle over de Gazastrook heeft, “de nationale eenheidsregering niets zal kunnen uitrichten”. Het PA persagentschap Ma’an berichtte dat Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri de opmerkingen van Abbas afkeurt en dat Abbas zich baseert op foutieve informatie en onbetrouwbare bronnen.

Overigens heeft Abbas al veel vaker gedreigd om op te stappen, de Palestijnse Autoriteit te ontbinden, etc. Tot nu toe heeft hij nog nooit een dreigement uitgevoerd.