Peres: Netanyahu dwarsboomde verdrag met PA

PeresPresident Shimon Peres veroorzaakte dinsdagavond ophef door in een interview voor Israelische TV-zender Kanaal 2 te zeggen dat hij in 2011 bijna een vredesverdrag had bereikt met PA-leider Mahmud Abbas, maar dat dit mislukte doordat premier Netanyahu om uitstel vroeg. De uitspraken van Peres waren niet echt nieuw: in 2011 berichtte het Israelische dagblad Maariv al over deze kwestie. Maar net na het mislukken van de laatste ronde onderhandelingen viel het bericht verkeerd, vooral omdat Netanyahu een andere versie heeft van het verhaal. Volgens een woordvoerder van Netanyahu was er geen werkelijk akkoord bereikt: “Abbas had nergens mee ingestemd”, aldus de woordvoerder. “Ook destijds wilde hij alleen concessies, zonder daarvoor iets terug te geven. Dat is een bekende taktiek van hem.”

Volgens Peres waren hij en Abbas het in geheime onderhandelingen in Jordanië “op bijna alle punten” eens geworden over een concept-verdrag. Abbas zou hebben ingestemd met het erkennen van Israel als Joodse staat en met het uitruilen van land. Daarbij was niet gesproken over grenzen, maar over de afmetingen van de twee staten. Voor de vluchtelingenkwestie zou Abbas de ‘Arabische oplossing’ hebben geaccepteerd, die stelt dat dit zou worden opgelost op een “rechtvaardige en overeengekomen manier”.

Volgens Peres was de premier op de hoogte van de besprekingen en stemde hij daarmee in. Maar voor de laatste bijeenkomst zou Netanyahu hem hebben gevraagd om een paar dagen te wachten. Netanyahu dacht dat Tony Blair, de Midden-Oostengezant van het Kwartet, betere voorwaarden zou kunnen bedingen, zei Peres. Peres moest de laatste bijeenkomst op 28 juli 2011 met Abbas op het laatste moment afzeggen. Maar de tijd verstreek en er kwam geen beter aanbod, volgens Peres.

Ook Abbas heeft zich al eens uitgelaten over deze kwestie. In augustus 2011 vertelde hij op een bijeenkomst van zijn Fatachpartij dat hij vier besprekingsronden had gehouden met de Israelische president. Na die vier bijeenkomsten zou Peres hem hebben gezegd dat de regering-Netanyahu niet akkoord was met de gevoerde onderhandelingen, zei Abbas destijds in de vergadering van Fatach.

Peres zal volgende maand met pensioen gaan als president. De functie van president is in naam alleen ceremonieel, maar ook in het verleden hebben Israelische presidenten uitspraken gedaan die ingingen tegen die van de zittende regering.