Raketaanval op Ashkelon en Ashdod tijdens verkiezingsbijeenkomsten

Dinsdagavond werden vanuit Gaza raketten op Ashkelon en Ashdod afgevuurd. De raketaanval vond plaats terwijl verschillende politici in de Israëlische steden waren voor verkiezingsbijeenkomsten.

Het was te zien op een live stream op de Facebookpagina van Likoed. Een groep beveiligers onderbreekt de toespraak van de Israëlische premier Netanyahu tijdens een verkiezingsbijeenkomst om hem in verband met de raketaanval van het podium te halen. De video werd snel verwijderd, maar verschillende mensen hadden de beelden al opgeslagen.

Net als Netanyahu was ook Israël Ons Huis-voorman Lieberman in Ashdod voor een verkiezingsbijeenkomst. De voormalig minister van Defensie noemt de gebeurtenissen “het bewijs dat het overleveringsbeleid van Netanyahu failliet is”. Daarmee refereert Lieberman naar het staakt-het-vurenakkoord dat met Hamas in Gaza is bemiddeld door Egypte en de VN. De lijsttrekker van Israël Ons Huis stelt dan ook dat “van richting veranderd moet worden”. De eerste fase hiervoor, aldus Lieberman, is op 17 september – de dag van de verkiezingen.

In Ashkelon sprak Gabi Ashkenazi namens Blauw-Wit toen de raketaanval plaatsvond. De partij die met Likoed rivaliseert toog al snel naar Twitter om te stellen dat Ashkenazi – in tegenstelling tot Netanyahu – doorging met zijn speech toen het luchtalarm afging. Yair Lapid noemt de code rood tijdens de toespraak van de Israëlische premier een “rode vlag voor de inwoners van Israël”. Blauw-Wit haalde tevens een filmpje uit 2009 tevoorschijn waarin de lijsttrekker van Likoed verzekert dat er onder zijn leiderschap geen raketten meer op Ashkelon zullen vallen. Een belofte die sindsdien honderden keren is verbroken.

De raketaanval op Ashkelon en Ashdod lijkt van te voren zijn voorbereid. Drie verkiezingsbijeenkomsten van politieke prominenten tegelijkertijd met een raketaanval wordt gezien als een serieuze provocatie wat geen toeval kan zijn. Analisten zien in de beschieting dan ook een scherp signaal aan de Israëlische politiek.

Voormalig minister van onderwijs Naftali Bennet noemt de raketaanval tijdens de verkiezingsbijeenkomsten een “nationale vernedering”. Volgens de Jamina-prominent is Hamas “niet meer bang van Israël”. Bennet roept op tot het doden van Hamas-leiders. Dat zal “Israël’s veiligheid herstellen”, aldus de rechterhand van Ayeled Shaket, “niet persconferenties”.

Amir Peretz, leider van de Arbeidspartij, stelt dat Netanyahu de inwoners van het zuiden van Israël in de steek laat. “Echt leiderschap vereist het oplossen van de oorzaak van het probleem, in plaats van te schuilen achter het schild van Iron Dome”.

Hamas – de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt – ontkent achter de beschieting te zitten. De raketaanval vond plaats op een moment dat een Egyptische delegatie in de kustenclave is om te bemiddelen en een escalatie te voorkomen. Afgelopen weekeinde werden raketten op de Israëlische stad Sderot afgevuurd en werd een explosief met een drone op een IDF-voertuig geworpen, nadat op vrijdagmiddag  twee Palestijnen door het Israëlische leger waren doodgeschoten bij rellen aan de grens. In antwoord op de raket- en drone-aanval voerde Israëlische luchtmacht de nacht erop bombardementen uit op posities van Hamas in Gaza.

Ook na de raketaanval op de verkiezingsbijeenkomsten deed de Israëlische luchtmacht van zich horen. Gedurende de nacht werden bombardementen op de Gazastrook uitgevoerd. De IDF zegt dat 15 terreurdoelen zijn getroffen, waaronder een wapenfabriek en een tunnel van Hamas. Volgens analisten is de militaire reactie relatief beperkt gebleven.