Respect award naar Emre Ünver en ‘Leer je buren kennen’

awardTijdens een feestelijke bijeenkomst in de Rabinzaal in Den Haag reikte Barbara Barend, bestuurslid van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), woensdag 17 december de CIDI Respect Awards 2014 uit. De prijs, in het leven geroepen voor mensen of organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen antisemitisme, gingen dit jaar naar Emre Ünver en het project ‘Leer je Buren Kennen’ van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

De winnaar van de Juryprijs is Emre Ünver, voorzitter van Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) en vicefractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA. Ünver sprak zich afgelopen zomer duidelijk uit tegen het opkomende antisemitisme in Nederland tijdens het Gaza-conflict. Hij riep anderen op geen antisemitische uitingen te doen, ongeacht wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Ünver was een van de ondertekenaars van de oproep ‘Geen excuus voor Jodenhaat’ die in augustus werd geplaatst in De Telegraaf. Dit was niet de eerste keer dat Ünver zich solidair toonde. Vorig jaar kwam hij ook al in actie naar aanleiding van antisemitische uitspraken van Arnhemse jongeren. Ünver reageerde toen direct en riep als voorzitter van het IOT samen met CIDI politiek Den Haag op om grondig onderzoek te doen naar vooroordelen onder jongeren.

Het project ‘Leer je buren kennen’ ontving de Publieksprijs. Leer je buren kennen is een interreligieus ontmoetingsproject waarbij leerlingen van ROC’s in Amsterdam kennismaken met het liberale jodendom en zich bewust worden van hun vooroordelen ten opzichte van Joden. Uit een onderzoek dat dit jaar werd gepubliceerd blijkt dat het project een positief effect heeft op de houding van ROC-leerlingen tegenover joden, zowel cognitief als emotioneel.

De awards werden uitgereikt door initiatiefneemster van de Respect Award, CIDI-bestuurslid Barbara Barend. Mevrouw Barend zat ook in de jury, die naast haar bestond uit CIDI-directeur Esther Voet, waarnemend voorzitter Ronnie Eisenmann en CIDI-researcher antisemitisme Guy Muller.