Schorsingen ADO wegens Jodenjacht-lied

De aanklager betaald voetbal legde woensdag ADO-speler Immers een schorsing op van vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, wegens het aanheffen van het lied ‘Wij gaan op Jodenjacht’ na de overwinning op Ajax. Charlton Vicento krijgt één duel voorwaardelijke schorsing en trainer John van den Brom wordt één duel geschorst wegens hun betrokkenheid bij het incident. CIDI-directeur Ronny Naftaniel: “Immers en Vd Brom zijn terecht gestraft door KNVB. Nu gaan we zoeken naar oplossingen voor toekomst.”

CIDI heeft geen aangifte gedaan tegen Immers en gaat dat ook niet doen. Donderdag verschenen berichten in de media dat de eenmansorganisatie Federatief Joods Nederland dreigde met een strafzaak tegen ADO en daarbij een kwalijke koppeling legde tussen deze zaak en de moord op een gezin in de Israelische nederzetting Itamar. Met die gruwelijke moord heeft ADO niets te maken. CIDI vindt de koppeling volkomen onterecht en de suggestie van chantage buitengewoon kwalijk en distantieert zich van deze actie van FJN.

Vijf wedstrijden schorsing is in de voetbalwereld een zware straf, maar Immers en zijn club hebben de uitspraak geaccepteerd omdat zij ook vinden dat dit lied de perken te buiten ging. Het CIDI had ADO en de KNVB gevraagd Immers en Van de Brom te bestraffen voor het incident.  Filmpjes ervan zijn onder andere te zien op Youtube (klik hier) en Dumpert.nl (hier)

CIDI vroeg vooral om straf wegens de voorbeeldfunctie die de populaire ADO-spelers heeft. “Hoewel wij begrijpen dat de leuzen tegen Ajax gericht zijn, is het kwalijk dat dit over de rug van de Joden gebeurt. In het verleden zijn zulke kwetsende leuzen in het stadion stilzwijgend getolereerd; nu zijn deze echter ook op straat te horen. Dat is des te kwalijker nu zich steeds vaker incidenten voordoen waarbij daadwerkelijk is overgegaan tot vandalisme tegen synagoges en geweld en bedreiging van herkenbare Joden op straat”, schreef CIDI aan ADO en de KNVB. 

CIDI heeft in het verleden Ajaxsfans gevraagd hun ‘Joden’naam te laten vallen. Wat Ajaxfans ook roepen, dit mag nooit aanleiding zijn voor antisemitische uitingen. Maar het zou wel helpen als Ajaxfans een andere geuzennaam kozen, schreef CIDI destijds aan de supportersverenigingen van die club.

ADO wil met organisaties uit de Joodse gemeenschap, Ajax en de KNVB gaan zoeken naar oplossingen voor zulke supporters-uitwassen. Er is positief gereageerd op dit plan.

Ajax-voorzitter Uri Coronel deed woensdag al een emotioneel beroep op Ajax-supporters om te stoppen met ‘Joden’.  Dit incident was voor hem de druppel. “Onze fans zijn niet verantwoordelijk voor lui die zulke verwerpelijke taal uitbraken. Maar door wat hun gezang kennelijk uitlokt, moeten ze er echt mee stoppen”, zei hij onder meer. Hij vertelde De Telegraaf hoe hij een stadion moest inlopen tussen een haag van Hitlergroet-brengende fans door.