“Smerige Joden, jullie gaan eraan!” Een update.

IN ANTISEMITISME / Door: ROEL ABRAHAM / 27 feb 2017 FRANKRIJK PARIJS

Wederom is de Joodse gemeenschap in Frankrijk opgeschrikt door een zeer gewelddadige antisemitische aanval, dit keer in één van de buitenwijken van Parijs. We kennen allemaal nog wel het vreselijke verhaal van de Joods-Marokkaanse Ilan Halimi, die in 2006 werd ontvoerd en daarna gemarteld in een kelderbox door de “bende van barbaren” onder leiding van Youssouf Fofana. Hij werd zwaargewond achtergelaten langs een spoorlijn en overleed aan zijn verwondingen. Of de moord op de drie Joodse schoolkinderen en de onderwijzer in Toulouse, in 2012, door de radicale islamist Mohammed Merah.

In dit geval werden twee bekeppelde – en dus als Jood herkenbare – broers in Bondy, Parijs met hun auto van de weg gedrukt door twee antisemitische leuzen schreeuwende mannen. De agressievelingen probeerden de auto van de broers het troittoir op te drukken en uiteindelijk lukte dat tegenover een “hookah café”, een gelegenheid waar je Arabische tabak en waterpijpen kunt roken.

Daar riepen de aanvallers om hulp, er bleken een vijftal vrienden in de bar te zitten. Deze vrienden kwamen er snel bij om hen te helpen de broers te molesteren. De inmiddels gegroeide groep omsingelde de broers, bedreigde ze met de dood en sloeg en schopte ze tot bloedens toe.

De vader van één van de twee aanvallers riep dat het genoeg was en probeerde de aanval te stoppen. Hij slaagde hier vooralsnog niet in en de oudste van de twee broers werd tegen de grond gedrukt en aangevallen met een grote ijzerzaag. De jongere broer, van 17, slaagde erin de zaag uit de handen van de aanvaller te slaan. Deze viel daarop de puber aan onder het uiten van doodsverwensingen.

Inmiddels probeerden twee mannen de aanvaller te kalmeren, maar die lukt het toch nog de jongste broer aan diens hand te verwonden. Hij raakte gelukkig geen vinger kwijt zoals eerder bericht werd in de media.

Uiteindelijk slaagde de vader van de aanvaller erin de mishandelingen te stoppen. Zonder hem hadden de mannen het vermoedelijk niet overleefd, zo denken ze zelf bij een terugblik. De hand van de jongste broer is inmiddels gehecht, ook was zijn schouder uit de kom. De oudere broer heeft snijwonden en blauwe plekken in zijn gezicht en nek.

De broers zijn heel boos, maar voelen zich ook gesterkt en zijn niet bang.
Ze willen graag de belangrijkste aanvaller vinden en hem confronteren met zijn daden.

Het antisemitische geweld in Frankrijk is niet te vergelijken met de relatief rustige situatie in Nederland. In Frankrijk wonen ongeveer een half miljoen Joden, waarvan inmiddels ruim de helft zegt te overwegen te vertrekken naar Israel. In 2015 gingen bijna 8000 Franse Joden op Aliyah, vorig jaar waren dat er een stuk minder: 5000. Toch zijn dat er altijd nog veel meer dan de gemiddeld 2000 per jaar begin deze eeuw.

Presidentskandidate Marine Le Pen vindt dat emigranten hun Franse nationaliteit moeten opgeven. Dit laatste zou mensen ervan kunnen weerhouden om Frankrijk te verlaten.

Bronnen: BBC, Le Journal, JTA, WikiPedia, Times of Israel, Jewish Agency, YnetNews