Spaans festival boycot Amerikaans-Joodse Matisyahu

Sunsplash RototomDe Amerikaans-Joodse artiest Matishyahu mag niet optreden op het Spaanse reggaefestival Sunsplash Rototom. De organisatoren annuleerden zijn optreden onder druk van BDS-activisten, omdat Matisyahu weigerde een anti-Israelverklaring te ondertekenen. De annulering kwam op het laatste moment. Het festival vindt deze week plaats. Volgens het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken ontmaskert deze BDS-actie de “antisemitische aard van de beweging”. Matisyahu is immers geen Israeli.
 

BDS-activisten in Valencia hadden campagne gevoerd tegen het optreden van de populaire Joodse reggaezanger, omdat hij “heeft deelgenomen aan pro-zionistische festivals en heeft gezegd dat Palestina niet bestaat.” De 22ste editie van het jaarlijkse muziekfestival vindt plaats in Benicàssim, ten noorden van Valencia.

De organisatoren van het festival vroegen Matisyahu ‘om zijn standpunten over het zionisme en het Israelisch-Palestijnse conflict te verduidelijken’, schreven zij op hun Facebookpagina. De zanger liet weten dat hij Israel steunt, maar nooit zijn politieke standpunten uit tijdens optredens. Uiteindelijk eisten de organisatoren dat Matishyahu stelling zou nemen “tegen de [2014 Gaza-] oorlog en voor het recht van de Palestijnen op een eigen staat.” Zij presenteerden hem met een ultimatum: hij mocht alleen optreden als hij een verklaring ondertekende die een Palestijnse staat steunt. Toen Matisyahu dat weigerde, annuleerden de organisatoren zijn optreden.

“Wij hebben altijd gezegd dat de BDS zich niet richt op de Palestijnse kwestie en de nederzettingen. Deze actie is gedreven door Jodenhaat”, zei Emmanuel Nachshon, woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie.