Spaans festival trekt boycot Matisyahu in met excuses

IN ANTISEMITISME / Door: ELISE FRIEDMANN / 20 aug 2015 ANTISEMITISME BDS

MatisyahuDe organisatoren van het Spaanse Rototomfestival verontschuldigingen zich voor hun boycotbesluit tegen de Amerikaans-Joodse zanger Matisyahu. Hij is alsnog uitgenodigd. Zij doen dit door de grote internationale verontwaardiging en na een verklaring van de Spaanse regering, die boycotacties en antisemitisme veroordeelt. Of Matisyahu nu ook gaat, is niet bekend. (Zou u dat doen? Stem hieronder mee.)

Matisyahu, geen Israeli maar een Joodse Amerikaan die in het verleden optrad in zwart pak met baard, peijes etc., werd door de organisatoren van het Spaanse festival onder druk gezet. Als hij wilde optreden, moest hij een verklaring of video leveren met een anti-Israelische boodschap. Matisyahu weigerde dit, en zijn optreden werd op het laatste moment afgezegd door de organisatie.

Dat de organisatie een politieke stellingname eiste van de enige Joodse artiest, wekte veel verontwaardiging. Hiermee laat de BDS (boycot, desvinvesteren en sancties tegen Israel) -beweging haar werkelijke gezicht zien, schreven velen. De satirische site Mideastbeast bijvoorbeeld liet zien hoe absurd die boycot is door een ‘Speld-achtig’ bericht dat Matisyahu het festival boycotte omdat de organisatoren weigerden de Spaanse Inquisitie te veroordelen

Woensdagavond werd bekend dat Rototom de beslissing herriep. De organisatie verontschuldigde zich voor deze fout en zei dat zij door de druk en dreigementen van plaatselijke BDS-actievoerders “niet helder konden redeneren over de juiste manier om de situatie aan te pakken.”

Update:

Wij vroegen u of u alsnog naar het festival zou zijn gegaan als u Matisyahu was.
Onze kleine enquête  liet zien dat 29 procent van de bezoekers zou zijn gegaan. 71 procent zou dat niet hebben gedaan.

Matisyahu deed dit wel. Vorige zondagavond zong hij voor een zee van met Palestijnse vlaggen zwaaiend publiek: Jerusalem, if I forget you..

Foto: Matisyahu aan het crowd-surfen op een festival, Peter Chiapperino