Post Tagged with: "Jodendom"

מערת המכפלה

UNESCO: Hebron en Grot van de Patriarchen zijn Palestijns erfgoed

    Vandaag bewees de UNESCO opnieuw dat het niet de bewaker is van het cultureel erfgoed van de wereld maar een politiek instrument. De cultuurorganisatie van de Verenigde Naties verklaart de stad Hebron tot “islamitische stad”, inclusief de Grot van de Patriarchen, waar volgens zowel het Joodse als het Islamitische geloof de Joodse aartsvaders Abraham, Izaäk en Jacob zijn […]

Read more ›
Davidsterren niet welkom op “Dyke march”

Davidsterren niet welkom op “Dyke march”

Afgelopen zaterdag was er een demonstratie in Chicago voor de rechten van lesbiennes. Davidsterren waren echter niet welkom: een aantal vrouwen, die regenboogvlaggen met daarop davidsterren met zich droegen, werden gevraagd de Dyke March te verlaten.

Read more ›
Erdogan wil de ‘verjoodsing’ van Jeruzalem stoppen

Erdogan wil de ‘verjoodsing’ van Jeruzalem stoppen

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wil met zijn regering de ‘verjoodsing’ van Jeruzalem stoppen. Dit heeft hij gezegd tijdens een bezoek van de Palestijnse premier Rami Hamdallah. Erdoğan riep moslims op zich wereldwijd te verenigen om Jeruzalem te beschermen tegen ‘verjoodsing’.  In Jeruzalem bevindt zich de voor joden heilige Tempelberg, waar nu de voor moslims heilige Al-Aqsa moskee en […]

Read more ›
Dick Houwaart, de man die niet kon onderduiken

Dick Houwaart, de man die niet kon onderduiken

Door Ronny Naftaniel – Begin april van dit jaar schreef Dick Houwaart in Vrijzichtmagazine onder de kop “Volksverlakkerij loont bij de stembus” een vernietigend commentaar over het Oekraïne-referendum. Met bijna profetische visie vond hij dat premier Rutte de stembusuitslag beter kon negeren, immers 70% van de kiezers was niet komen opdagen. Referenda kunnen beter worden afgeschaft. Dick Houwaart kon zich […]

Read more ›
78 Ethiopische Joden zondag overgevlogen naar Israel

78 Ethiopische Joden zondag overgevlogen naar Israel

Een eerste groep van 78 Joodse Ethiopiërs zal zondag aankomen in Israel. In 2013 bepaalde Israel dat de Joodse gemeenschap, de 9.000 tellende Falash Mura, over te brengen vanuit Ethiopië naar Israel. Het plan werd in de wacht gezet vanwege budgettaire beperkingen. Woordvoerder van Likoed parlementariër David Amsalem, Nimrod Sabbah, verklaarde dat: “de tickets zijn gekocht, de absorptie centra zijn klaar” en “we zullen ze zondag met open armen ontvangen”.

Read more ›
Israel rouwt om haatslachtoffers

Israel rouwt om haatslachtoffers

Vandaag wordt het zestienjarige meisje Shira Banki begraven, een van de zes bezoekers van de Gay Pride in Jeruzalem, die donderdag werden neergestoken door een orthodoxe man die in 2005 hetzelfde had gedaan.
Een dag na die steekpartij kwam een Palestijns kind om nadat extremisten het huis van de familie in brand staken.
In heel Israel demonstreerden dit weekend duizenden mensen tegen homofobie en haat.

Read more ›
Netanyahu blijft premier

Netanyahu blijft premier

Het vierde kabinet-Netanyahu is een feit. De uitgaande en komende premier liet dit gisteravond weten, nog korter voor zijn deadline dan verwacht.
De nieuwe regering steunt op slechts 61 van de 120 zetels: 30 van Likud, 10 van Kulanu, Bayit Yehudi 8, Shas 7 en Verenigd Tora Jodendom 6. Netanyahu hoopt zijn meerderheid te vergroten en nog niet alle ministerposten zijn ingevuld. Buitenlandse Zaken zou gereserveerd zijn voor Herzog (Zionistisch Blok), maar Netanyahu wil géén Livni in zijn kabinet en Herzog heeft al herhaaldelijk geweigerd.
Het kabinet wordt maandag officieel geïnstalleerd.

Read more ›
Israel: 5 voor 12, nog steeds geen regering

Israel: 5 voor 12, nog steeds geen regering

Naar verwacht zal Netanyahu vanmiddag, een paar uur voor zijn uitgestelde deadline, een kabinet kunnen presenteren.
Dat kan dan rekenen op een meerderheid van één zetel en Likud heeft veel moeten inleveren in de formatiestrijd. De weigering van Lieberman verzwaarde op de valreep de onderhandelingen met Bayit Yehudi.
Netanyahu heeft tot 12 uur vanavond de tijd om zijn regering aan president Rivlin te presenteren.

Read more ›
Netanyahu’s formatie-deadline uitgesteld

Netanyahu’s formatie-deadline uitgesteld

De Israelische kabinetsformatie had vandaag rond moeten zijn, maar lijkt nog ver weg. President Rivlin heeft Netanyahu vandaag uitstel verleend tot 7 mei. Netanyahu probeert een regering te vormen met de religieuze partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom. Hij heeft echter ook Kulanu, Yisrael Beiteinu en Bayit Yehudi nodig om aan een meerderheid te komen – en de eisen van die laatste twee lijken onverenigbaar met die van Shas.

Read more ›
Grafschending Doetinchem

Grafschending Doetinchem

Vandalen hebben de Joodse begraafplaats in Doetinchem beschadigd. De beheerder van de begraafplaats ontdekte woensdag 12 februari dat er een grafzerk en een gedenksteen waren beschadigd. De gedenksteen, die omver is geduwd en afgebroken, is een monumentale grafsteen die staat op een graf uit 1881. Op één van de vernielde stukken is de Davidster die op een Joods graf staat, […]

Read more ›