Timmermans: ‘Geen enkel bezwaar tegen samenwerking Mekorot-Vitens’

Het Nederlandse waterbedrijf Vitens had de samenwerking met zijn Israelische collegabedrijf Mekorot niet hoeven verbreken: “De Nederlandse regering heeft geen enkel bezwaar tegen de samenwerking tussen Mekorot en Vitens en dat hebben we ook op verzoek van Vitens aan Vitens laten weten,” zegt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken nu duidelijk in een donderdag gehouden vraaggesprek met Novum.

De plotselinge beslissing van Vitens om de samenwerking te verbreken ‘om neutraal te blijven’, terwijl het bedrijf wel samenwerkt met Palestijnse bedrijven, riep deze week veel vragen op. SGP, VVD, PVV en CU wilden onder meer van de minister weten of zijn ministerie hier de hand in had gehad. Hun kamervragen werden donderdag in recordtempo beantwoord. Mogelijk gebeurde dit zo uitzonderlijk snel omdat Israel de Nederlandse ambassadeur had ontboden over deze zelfde kwestie. De Nederlandse regering ‘draagt met vage verklaringen bij aan het ontstaan van een boycotsfeer’, stelde Israel, waarin bedrijven bang worden voor samenwerkingen met Israelische bedrijven. Israel vroeg de Nederlandse ambassadeur om opheldering over het standpunt van de Nederlandse regering over samenwerking met Mekorot en Israelische bedrijven in het algemeen.

Die ‘vaagheid’ was er in de snel gegeven antwoorden nog steeds. Op vraag 1, “Hoe beoordeelt u deze stap van dit semipublieke bedrijf?” kwam het diplomatiek-ontwijkende antwoord: “De regering treedt niet in de besluiten van individuele bedrijven.” Het antwoord op vraag 2, “Is het ministerie betrokken geweest bij dit besluit van Vitens of heeft uw ministerie op enigerlei wijze aanbevolen om deze samenwerking te beëindigen?” was langer en het leek duidelijk, maar was dat niet echt (cursivering van ons, red.):

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door Vitens geconsulteerd over de samenwerking met Mekorot. In een telefoongesprek heeft het ministerie – op verzoek van Vitens – het Nederlandse ontmoedigingsbeleid toegelicht en uitgelegd geen bezwaar te zien in samenwerking met Mekorot, voor zover die samenwerking betrekking heeft op activiteiten binnen de Groene Lijn of op activiteiten buiten Israël die niet ten gunste van nederzettingen komen. Zo was Mekorot aanwezig op de door de overheid gesteunde International Water Week afgelopen november, waarbij Vitens desbetreffende samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf tekende. Ook werkt Nederland samen met Mekorot in het kader van MEDRC (Middle-East Desalination Research Center), op het gebied van training van Jordaanse en Palestijnse watertechnici.”

Was er nu wel of niet bezwaar? Of het gecursiveerde deel van toepassing was op de verbroken samenwerking van Vitens met Mekorot, blijft ter beoordeling van de lezer.
De minister geeft ook geen antwoord op de vraag van Novum waarom het geplande bezoek aan Mekorot van de minister en zijn collega Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking is afgezegd: “De vraag is nu niet waar we wel of niet geweest zijn, de vraag is heeft de NL regering een positie over de samenwerking tussen Mekorot en Vitens,” zegt hij. Over die laatste vraag is hij in deze video wel duidelijk:  “Het antwoord daarop is dat de Nederlandse regering geen enkel bezwaar ziet in deze samenwerking, sterker nog: we hebben die samenwerking ook gestimuleerd toen Mekorot hier in NL was op een waterbeurs in de RAI.”

“Goed dat hij dat heeft gezegd, daar is heel veel onduidelijkheid over geweest,” zegt Van der Staaij (SGP), die daaraan de wens toevoegt dat Vitens ‘op zijn schreden terugkeert en toch doorgaat met de samenwerking’. Of het ‘neutrale’ Vitens inderdaad terug zal komen op deze politiek gekleurde beslissing, is nu uitsluitend aan het bedrijf zelf.

Foto/video: Zoomin-Novum

Klik hier voor alle kamervragen plus de beantwoording: Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV), Voordewind (CU) over het gegeven dat waterbedrijf Vitens zijn samenwerkingsverband met het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft beëindigd ‘om neutraal’ te blijven (ingediend 12-12-2013).