Twee pogingen tot aanvallen vanuit Gaza in twee dagen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 aug 2019 GAZA HAMAS IDF

Zaterdagochtend trachtten vier zwaarbewapende Palestijnen vanuit Gaza Israël te infiltreren. Een dag later opende een Palestijn vanuit Noord-Gaza het vuur op Israëlische militairen. Beide keren wist de IDF de terroristen uit te schakelen.

Op de vroege zaterdagochtend spotte het Israëlische leger vier Palestijnen die het grenshek naderden. Zodra ze poogden Israëlisch territorium in te komen, ontstond een vuurgevecht waarbij alle vier de terroristen zijn omgekomen. De vier Palestijnen bleken zwaarbewapend te zijn. Hun uitrusting bestond onder andere uit geweren, granaten en raketwerpers. De IDF deelde foto’s van het gevonden materieel. In antwoord op de mislukte aanval werd een observatiepost van Hamas bestookt door een tank.

Minstens drie van de vier doodgeschoten terroristen zouden tot voor kort lid van Hamas zijn geweest. Recent zouden ze zich echter bij salafistische groeperingen in Gaza hebben aangesloten. Hamas ontkent dan ook achter de mislukte aanval te zitten. De terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt claimt dat het om een “onafhankelijke actie” gaat. De factie heeft aan Egypte, dat samen met de VN een staakt-het-vuren heeft bemiddeld tussen Israël en Gaza, laten weten geen escalatie te willen.

Zondagochtend was het weer raak. Toen opende een Palestijn in het noorden van de Gazastrook het vuur op een IDF-patrouille tijdens een poging de Joodse staat te infiltreren. De Israëlische militairen wisten de schutter echter uit te schakelen. Het bleek te gaan om Marwan Nasser, lid van de gewapende tak van Hamas. Voor zijn begrafenis was hem een bandana van de terreurbeweging omgedaan, maar de Palestijnse factie heeft geen martelaarsverklaring afgegeven omtrent de dood van Nasser.

De avond daarop werd weer een infiltratie tegengehouden. Dit keer echter niet door Israël, maar door Hamas zelf. Een Palestijn die het grenshek naderde werd door Hamas-grenswachten ingerekend.

De twee aanvallen komen slechts tien dagen na een eerder vuurgevecht. Op 1 augustus voor zonsopgang infiltreerde Hamas-grenswacht Hani Abu Salah vanuit de Gazastrook Israël. Bij het vuurgevecht wat volgde raakten drie IDF-militairen gewond en werd Abu Salah uitgeschakeld. Hamas ontkende opdracht tot de aanval te hebben gegeven en beweerde dat de schutter om persoonlijke motieven tot zijn daad was overgegaan. 

Ondanks de ontkenningen, praat Hamas de aanvallen goed. De “misdaden door de bezetter” moedigen volgens de terreurbeweging “boze jongeren aan om lone wolf-aanvallen uit te voeren”. De factie die de situatie in Gaza probeert te verbeteren met het staakt-het-vuren met Israël toont zich een koorddanser. Enerzijds wil Hamas een grootschalige escalatie voorkomen omdat hiermee de wapenstilstand – en de voordelen hiervan zoals het doorlaten van Qatarees geld en een versoepeling van de blokkade – in het water valt. Anderzijds lijkt de terreurbeweging geen problemen te hebben met aanvallen door anderen, waarmee het kan laten zien niet tegen “verzet” tegen Israël te zijn en de situatie van de Gazastrook media-aandacht blijft krijgen.