Verkiezingen Israel: geen ruk naar rechts

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 23 jan 2013 CIDI KNESSET VERKIEZINGEN

In Israel is nu 99,5% van de stemmen geteld. De opkomst voor de parlementsverkiezingen was gisteren ongewoon hoog. De door velen (niet CIDI) verwachte ruk naar rechts bleef uit.

Yesh Atid met Yair Lapid is de tweede partij. De komende formatiepuzzel kan bijna niet zonder het midden.

Wat na de laatste opiniepeilingen kon worden voorspeld is gebeurd: de Israelische kiezers hebben geen ruk naar rechts gemaakt. Nu 99,5% van de stemmen zijn geteld (alleen die van de soldaten en de gevangenen ontbreken), is duidelijk dat het een heel moeilijke formatie gaat worden voor Netanyahu. In Israel wordt de lijsttrekker van de grootste partij de formateur en het Likud Beiteinu-blok is wel het grootste – maar lang niet zo groot als Netanyahu had gehoopt. Zonder andere partijen zal het niet gaan.

Er zijn 120 zetels in het Israelische parlement en net als in Nederland heeft geen enkele partij ooit de meerderheid. De resultaten waarmee Netanyahu moet werken (klik hier voor een overzicht van deze partijen): Likud Beiteinu – 31; Yesh Atid – 19; Labor – 15; Shas – 11; Habayit Hayehudi – 11; United Torah Judaism – 7; Hatnuah – 6; Meretz – 6; United Arab List – Ta’al – 5; Hadash – 4; Balad – 3; Kadima – 2. Daarbij moet nog worden opgemerkt dat er binnen het Likud Beiteinu-blok een splitsing kan ontstaan. (Update: nadat alle stemmen waren geteld was de uitslag alleen verschillend voor: Bayit Yehudi-12 en Arabische partijen samen 11)

“Een goede uitslag voor Israel,” zei CIDI-directeur Ronny Naftaniel: “Elke regering zal over hete midden moeten gaan.”  De in Nederland gebruikelijke verdeling links-rechts gaat in Israel niet zomaar op, vooral omdat daar ook de tegenstelling religieus-seculier belangrijk is, die hier niet mee samenvalt.
In feite zijn er eerder vier blokken te onderscheiden. Na deze verkiezingen heeft rechts 42 zetels, religieus 18, links-midden 48 en Arabisch 12 zetels.  Rechts heeft 5 zetels verloren, religieus won er  2,  de Arabische partijen 1 en midden-links 2.

Er zijn vele combinaties mogelijk; in de praktijk soms minder dan cijfermatig, omdat bepaalde partijen bijna onmogelijk samen kunnen regeren. Hieronder een paar invullingen van de puzzel die het online dagblad Ynetnews (van Yedio Achronot) in elkaar zette: wat het gaat worden blijft afwachten. En waar Nederland slechts denkt aan het Israelisch-Palestijns conflict, telt in Israel zoals in elk ander land op dit moment vooral de economie.

RechtsCentrumSeculier